Reklama

Reklama

Poslední blboun

  • angličtina The Last of the Dodos (více)
všechny plakáty
Trailer
Animovaný / Krátkometrážní / Dobrodružný
Česko, 2011, 9 min

Obsahy(1)

Indický oceán, léto 1662. Obchodní koráb holandské Východoindické společnosti je na širém moři zastižen bouří. Po krátkém souboji s běsnícím živlem se loď potápí. Na pobřeží ostrova Mauricius je vyplaven jediný přeživší námořník. Hladovému a vyčerpanému námořníkovi se povede rozdělat oheň. Netrvá dlouho a objeví se i slibná večeře – tučný a krotký pták, blboun nejapný. Lukulské hody však vystřídá nepříjemné překvapení. Pečínka se v útrobách hlavního hrdiny dlouho neohřeje a putuje zpět mezi mauricijskou zeleň.

Křečovité stahy námořníkova žaludku ovšem nezůstanou bez odezvy. Z džungle se vynoří otec Bonifác, představený zdejší misie. Rozplývaje se nad krásami i výživnými hodnotami tropické přírody, odvede námořníka do misie, kde se seznámíme s ostatními dvěma mnichy: poněkud zženštilým karbaníkem Ignácem a tupým drsňákem Igorem.

Na misii padá noc. Blesky křižují oblohu. Zatímco mniši v kapli mastí karty, námořník se v dormitáři probouzí z nočních můr. Nikdo nemá ani tušení, že dnes v noci udeří kletba Posledního blbouna...

Film inspirovaný skutečným dobrodružstvím holandského námořníka Volkerta Evertsze o roztomilých blbounech, mlsných mniších a božím trestu za lidskou nenažranost. Ukazuje paralelu mezi vymírajícími druhy tropické přírody a původním obyvatelstvem, připraveným o kulturu, území a nakonec o život evropskými dobyvateli. Blboun nejapný byl ve volné přírodě naposledy spatřen roku 1662. Spolu s ním bylo na ostrově Mauricius vinou člověka vyhubeno 24 druhů ptáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • 37. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví 2011 (Český Krumlov, České Budějovice a Třeboň); 36. ročník Mezinárodního filmového festivalu Týká se to také tebe 2011 (Uherské Hradiště); 9. ročník Neisse-Filmfestival Německo 2012 (Großhennersdorf); 18. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí - Envirofilm Slovensko 2012; Festival české kultury v Granadě, Španělsko 2012; 34. ročník Festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu 2012 (Nové Město nad Metují); 9. ročník Mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány v Hluboké nad Vltavou 2012; 39. ročník Medzinárodného festivalu filmov o trvalo udržateľnom rozvoji - ekotopfilm, Bratislava 2012 a Culture Unplugged 2011 . (Utah)
  • Film vybrán pro DVD Czech Short Films 2012. (Utah)
  • Film byl v užší nominaci na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film 2011. (Utah)

Reklama

Reklama