Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Za tu dobu, během které by se stihla odjet jedna Velká cena, jsem se s Ayrtonem sžil natolik, že cestu jeho posledním kolem života jsem absolvoval bez dechu a silou vůle při tom držel jeho monopost na dráze. Dokument silný tak, že by se jeho síla dala krájet a ještě by zbylo dost na jedno kolo navíc, které bych tomuhle velkému člověku ze srdce přál. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom športových filmov a závody Formuly 1 sledujem iba keď prechádzam okolo televízora. Napriek tomu mi bolo meno Ayrtona Sennu známe už pred zhliadnutím tohto filmu. Veď to bol po Emersonovi Fittipaldim jediný pilot z Brazílie, ktorého som poznal. Jeho život a pretekárska kariéra obsahovali množstvo dramatických momentov, ktoré bolo možné v životopisnom filme využiť tak, aby to nebolo iba o krúžení monopostov po okruhoch. Niečo sa samozrejme podarilo, inde bolo treba použiť nožničky, aby sa dominovalo "čo hovorí" pred "kto hovorí". ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Zdaleka jsem netušila, že dokument o pilotovi formule může být tak emocionální rozbuška, že na konci budu mít sevřený hrdlo a slzy mně potečou po tvářích jak hrách. Vynikající dokument o člověku, který věřil v Boha, ale nevěřil ve svojí nesmrtelnost. Co o sobě řekl? Tohle je můj cíl. Můj úkol. Má vášeň. Můj život...........žel i jeho smrt. Za poslední dobu, co jsem měla možnost vidět, to byl jeden z nejlepších a nejsmutnějších sportovních dokumentů a já se vůbec nedivím, že zanechal tolik šrámů na duších jeho fanoušků. Přidávám se k nim. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Více o závodění ve formuli 1jsem se nemohla dozvědět lepším způsobem, než skrz tento špičkový dokument. Jeho přínosem jsou především archivní materiály, mnohdy nevkusně podbarvené vtíravou hudbou a často násilně střihnuté, ale ani tyto nedostatky, jim na zajímavosti neuberou. Dokument sebou nese základní informace jak o sportu, tak samotných závodnících a jejich vzájemné rivalitě. Senna neni filmem o životě geniálního závodníka, ale spíše o jeho kariéře, čímž dochází k tomu, že divák není znuděn dávkou nepodstatných informací z rodiného života Ayrtona Senny. Doporučuji delší verzi. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Popravdě si moc neumím představit verzi tohoto skvělého dokumentu o délce 104 min, zato si umím úplně v pohodě představit verzi, která má i 262 minut. A to dámy a pánové nejsem žádnej extra velikej fanda Formule 1. Časy kdy jsem občas koukal v neděli na burácející motory těchto bezpochyby nadherných strojů jsou ty tam. Senna ve mě ovšem probudil vášeň, zájem a hlavně ke konci velkou porci dojetí. Ano Ayrton Senna byl fenomén jakých jsme mnoho nezažili. Dodnes si pamatuju tehdy tu šokující zprávu o jeho smrti. Opravdu krásný dokument. 90% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)

Reklama

Reklama