Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně hraný film o králi F1 jménem Ayrton Senna líčí jeho rivalský život na dráze i mimo něj. Závěr celého dokumentu, ve kterém jsem si ani nevšiml míšení autentických záběrů s těmi hranými je samozřejmě k vzhledem tehdejší tragédii velice emotivní. Pan střihač by si zasloužil za střih závěrečné scény, kterou diváka emočně ždímala nějaká ta filmová ocenění! Nejsem fanoušek F1 a nikdy jim ani nebudu, ale musím uznat, že Sennův pohled na tento manipulativní a politikou dosti propletený "sport" mě uchvátil a mnohém leccos přiučil. "S kým jste v minulosti nebo v současnosti nejraději závodil?" "To se musíme vrátit do let 1978, 79 a 80...když jsem závodil na motokáře! Šlo čistě o ježdění, jen o závodění. Nebyla v tom žádná politika ani žádné peníze, bylo to opravdové závodění! A já na to moc rád vzpomínám." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji dokument, který by tak chytře i funkčně pracoval s tak širokou škálou emocí a byl natolik silný, že tím přebije i výhrady ohledně faktu, že je v něm vše prezentováno způsobem, který jde na ruku neposkvrněnému odkazu Ayrtona Senny (aneb chudák Prost, kterého to vyličuje div ne jako Antikrista). ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Wow. Byl jsem do filmu tolik zažraný, že jsem si během něj nenašel ani čas podívat se na stopáž a už vůbec ne kolik je vlastně hodin. Příběh silně věřícího člověka, (jak už to v Brazílii bývá), který zasvětil celý svůj život věci ve které patřil k tomu nejlepšímu na světě - závodění. Ovšem při pohledu na jeho jezdecký styl, ve kterém jezdí na absolutní hraně možností svých i svého vozu(dovolím si říct až daleko za hranicí), se není ani moc co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo, což je však obrovská škoda. Soudě podle počtu dětí v Brazílii, kterým zajistil nějaké vzdělání, to byl více než dobrý člověk. Naprosto excelentní dokument, obvzláště pro nás mladší, kteří třeba ani neměli tu možnost příběh tohoto brazilského superjezdce poznat dříve. Já jako takřka pravidelný divák formule 1 mohu za sebe říct, že od doby co Senna utrpěl tu tragickou nehodu, tak se fungování formule 1 změnila k nepoznání naprosto po všech stránkách. No nemám moc co dodat závěrem. Dokument zpracovává nesmírně zajímavý život Ayrtona Senny a zpracovává ho divácky velmi atraktivní formou. Nejsem si sice jistý, jak tenhle dokument budou hodnotit lidé, kterým formule1 nic neříká, ale to není moje starost. Za mě naprosto upřímných 5*. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nesleduji Formuli 1 a nezajímám se ani o její historii ale o tragické nehodě Ayrtona Senny jsem nějaké utržky zachytil jako malej a od té doby to mám stále v hlavě. Tento dokument, nám tohoto legendárního jezdce, který svou úžasnou jízdou a bohužel i smrtí posunul Formuli 1 na úplně jinou úrověň. Tento dokument ukazuje jak jeho začátky tak i jeho tragickou smrt v pouhých 34 letech. I pro laika se jedná o fascinující dokument o životě vyjímečného člověka. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)

Reklama

Reklama