Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

castor 

všechny recenze uživatele

Když začalo pršet, ucítil šanci. Byl výborný pilot, ale často proti němu stála politika a zákulisní nástrahy. Spolu s arogantním Alainem Prostem vytvořil Senna na řadu let historicky nejúspěšnější dvojici jezdců jedné stáje. Rádi se však neměli. Zásadní byl rok 1989, kdy obhajoval mistrovský titul, ale v posledním rozhodujícím závodě byl až k nepochopení diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V další sezoně pochopil, že není nedotknutelný. V tréninku totiž britský pilot Donnelly doslova přežil vlastní smrt po těžké nehodě, kdy mezi troskami vozu zůstalo ležet jeho bezvládné tělo připoutané k sedačce. Přemýšlivý a skromný brazilský pilot dál vyhrával. Několikrát hovořil o nutnosti dosažení větší bezpečnosti jezdců na okruzích. Osudná se mu stala trať v Imole v San Marinu (tehdy vyhrála nastupující kometa Michael Schumacher), kde v roce 1994 pravou stranou narazil do betonové zdi. Nezemřel sám – v kvalifikaci zahynul pilot Roland Ratzenberger. Dávat do kupy životopisný dokument je ošemetné. Na přílišnou idealizaci a na „zvětšování“ už tak velkého závodníka diváci nejsou tak úplně zvědaví. Tady se toho ovšem tvůrci vůbec nebojí. Výsledek je sice velkou oslavou dravého jezdce, ale také idealistického muže, který stojí proti sportovnímu politikaření. A musím říct, že intriky a emoce v podání režiséra Asifa Kapadia mě chytily víc, než Howardův nedávný závodní kus Rivalové o dvojici James Hunt a Niki Lauda. Tohle je rozumně natočené, dynamické, energické. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nesleduji Formuli 1 a nezajímám se ani o její historii ale o tragické nehodě Ayrtona Senny jsem nějaké utržky zachytil jako malej a od té doby to mám stále v hlavě. Tento dokument, nám tohoto legendárního jezdce, který svou úžasnou jízdou a bohužel i smrtí posunul Formuli 1 na úplně jinou úrověň. Tento dokument ukazuje jak jeho začátky tak i jeho tragickou smrt v pouhých 34 letech. I pro laika se jedná o fascinující dokument o životě vyjímečného člověka. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem si říkal, co to je za blázna, co byl schopnej vyslat do světa skoro tříhodinový dokument z prostředí Formule1. Nakonec ale musím uznat, že ty tři hodiny měly smysl. Nádherně rozkryjí situaci ve Formuli1 na začátku devadesátejch let. Člověk si až říká, že odkojenej tou aktuální dobou, to snad není možné, aby to dříve ve Formuli1 byla až takováhle politika. Senna se jevil jako obrovský dobrák. A asi i byl, když jeho smrt oplakala celá Brazílie. Tenhle dokument vlastně neznal odpověď na negativní stránku Senny, ale ani mi to nevadilo. Podstatné bylo to, co ovládal a to, co opravdu zvládal, dokázal využít tak dokonale, jako dnešní jezdci nedokážou ani z daleka. Nejde ale jenom o Sennu. Jde i ostatní závodníky. Hlavně tedy o Alaina Prosta. Myslím si, že kdyby Senna celou svojí kariéru v F1 nebojoval proti politikaření a neoprávněnému vylepšování formulí, asi by se o něm tolik nemluvilo. Byl to takový ten typ člověka, co se rozhodl postavit proti systému a použít rozum nad penězi. Samozřejmě se to ne každému líbilo, jak to tak bývá. A za to zaslouží obrovský respekt. Takového člověka by potřebovala naše politika. Jenže takoví lidé se rodí zřejmě jednou za dekádu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavé i pro člověka který o Formuli 1 ví tak maximálně to že tam jezdí jákýsi Schumacher, a o existenci nějakého Senny dosud neměl ani tušení. Hlavně proto že stěžejním ve filmu/dokumentu je archeotypální a univerzálně funkční souboj dvou nesmiřitelných rivalů, zatímco o samotná auta jde až v druhé řadě. Díky tomu je obzvlášť první polovina vážně skvělá, dynamická a nabušená emocemi víc než většina klasických sportovních filmů dohromady. V půli druhé ale jednak ustupuje "duel" do pozadí a jde se víc do hloubky do pravidel soutěže (= pro nefanoušky nezajímavé), a jednak se s blížícím se koncem čím dál víc tlačí na adoraci Senny a zacementování jeho heroického obrazu při tragickém konci, slzičky included. Funguje to pořád a to i po pocitové stránce (je to zkrátka smutné i pro cyniky), ale už to není tak bezchybný dojezd jako byl samotný start. 8/10 ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnutý dokument, který i po zhlédnutí prodloužené verze, jenž čítá přes 160 minut, dodává náboj a chuť k opětovnému připomenutí kariéry tohoto výjimečného jezdce. Sennův životní příběh je zpracován s poměrně velkou dávkou dramatičnosti a napětí, čímž vzbuzuje zájem i u osob nepolíbených Formulí 1. Všechny části jsou zmapovány velice dobře a ještě lepší měrou jsou rozloženy, tak aby nezanechala hluchá místa. Špičkový dokument. /90%/ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)

Reklama

Reklama