Reklama

Reklama

Americký sen

(neoficiální název)
  • USA The American Dream
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 30 min

Obsahy(1)

Tento animovaný dokument pojednává o americkém bankovním systému. Kde americká vláda bere peníze? Kdo je tiskne a jak to všechno začalo se dozvíte ve 30 minutách příjemně podanou a zábavnou formou. (Kratke-filmy.cz)

Recenze (45)

OzzyCobain 

všechny recenze uživatele

Mnoho věcí film zachytil pravdivě. A ačkoliv to je už nějaký čas co jsem snímek viděl, pamatuji si že jsem cítil smrdutý dech jakéhosi chlapa... Ten chlap se jmenoval Marx, a jeho dech byl cítit socialismem. Film upozorňuje na nedostatky kapitalismu. A to je něco za co se nemůžu úplně postavit. Přesto doporučuji. Jelikož ten chlap co cestuje časem je oficiálně nejdrsnější animovaná postava vůbec! A to je víc než dost důvodů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se chce někdo ekonomikou nepolíbený seznámit s tím, jak fungují banky, tak fajn. Ale pokud někdo čeká nějakou sebereflexi made in USA, tak dost narazí. Závěrečný dojem byl, že ti ubozí Američané vlastně za nic nemohou, protože do jejich idylické zahrádky natáhla svá chapadla podlá chobotnice z Evropy. V tu chvíli se ze zábavně-poučného kresleného dokumentu stala těžce konspirativní a dezinformační hříčka. Nejhorší je, že spousta Amíků je tomu schopna uvěřit. I přesto jsem se u toho dokázal pobavit a v závěru s úsměvem zavrtět hlavou. 60% ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Už roky mi vŕtajú hlavou otázky o vzniku peňazí a z toho vyplývajúcich problémoch a tento krátky film mi veľa z nich zodpovedal. Navyše, nemusel som sa snažiť nezaspať ako pri Money as Debt, pretože tento snímok je zjavne určený pre ekonomických analfabetov ako som ja a tak vysvetľuje hovorovou rečou, je vtipný a (možno až trochu príliš) preplnený filmovými odkazmi a akciou. Škoda tých konšpiračných téz, ktorým sa dokument nevyhol. ()

Thommy91 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle chybí už jen ilumináti a chemtrails :D Tento krátkometrážní, animovaný počin oprávněné postrádá označení "dokumentární", jelikož faktů v něm zazní opravdu pomálu. A ty, které už zazní, jsou zkomolené domněnkama. Je smutné, kolik lidí tohle dílko uvrhne do víry, že je to opravdu možné. Místo těchhle hoax masáží doporučuju radši strávit 10 minut nad učebnicí makroekonomie a zjistit jak to vlastně funguje. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že teorie v tomto snímku jsou stejně chytré a důvěryhodné jako teorie chemtrails (že nás letadla schválně práškují), nebo že všude kolem nás létají ovládací paprsky a jedinou ochranou proti nim je zabalit si hlavu do alobalu (k téhle poslední teorii bych dodal, bacha na to, alobal lesklou stranou směrem ven, nikoli dovnitř - jinak ovládací paprsky proletí hlavou, odrazí se na protistraně od lesklé strany, proletí hlavou znovu, odrazí se zase od protistrany atd. - zkrátka dojde k akumulaci energie uvnitř hlavy a následnému výbuchu a rozprsku, kterému ani alobal nezabrání, pokud tedy není utažen speciálně pevně). Ale abych tady neplácal - pokud je FED v soukromých rukách a jeho vlastník může tisknout peníze po libosti, připadá mi jako nesmysl, aby se snažil o co nejvyšší daně a co nejvyšší úrok a tedy dusil ekonomiku. Neboť si může natisknout peněz, kolik chce, na úrocích ani daních není závislý. A v jeho zájmu je naopak silná měna a silná americká ekonomika, neboť pouze tak může vládnout celosvětově a po jeho měně - dolarech - je ve světe zájem. ()

Zajímavosti (2)

  • V historické citaci Thomase Jeffersona zaznělo slovo „confusion“, což znamená zmatek. Ve filmu je však toto slovo zaměněno za slovo „profusion“, což znamená hojnost. (orkadimenza)

Reklama

Reklama