Reklama

Reklama

Čtyři roční období pod vodou

(TV film)
  • Německo Vier Jahreszeiten unter Wasser, Die (více)
Německo, 2005, 44 min

Obsahy(1)

Svět pod vodní hladinou připadá člověku tajemný. Odehrávají se v něm dramata netušených rozměrů - všudypřítomná smrt si vybírá daň, ale je zde i místo pro něhu. To vše se však neděje nijak náhodně. Život pod hladinou podléhá magickému rytmu střídání ročních období. Hlavními protagonisty jsou štiky. Tvar štičího těla připomíná torpédo. Hlava tvaru kachního zobáku snižuje odpor vody, jako by byla vyvinuta v hydrodynamickém tunelu. Svalstvo je stvořeno pro rychlost a pohotovost. Samec dokáže z místa vyrazit do vzdálenosoti čtyři metry během jediné sekundy, je to perfektní lovec ze zálohy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přichází jaro a štiky se chystají na tření. Samice může mít až 465 000 jiker na kilogram hmotnosti. Samci musí být obezřetní, jelikož samice je výrazně větší a na partnerovi by si klidně mohla pochutnat. Touha po rozmnožování nakonec ale zvítězí. Potěr dosáhne po měsíci 5 cm a stává se predátorem, kdy kanibalismus není ničím výjimečným. A zatímco ropucha putuje do míst rozmnožování, přičemž její cesta vede i přes nebezpečné vozovky, kde se jí snaží pomoci ochranáři, tak candát urputně brání své jikry před vetřelci. A mohou to být i malé střevle, které jsou jindy jeho potravou. V létě se jezerní život rozbují. Rozkvetou lekníny, na jeden litr vody mohou být tisíce a tisíce drobných živočichů, planktonu. Masožravá bublinatka poskytuje úkryt, ale je i zkázou pro drobné živočichy - lasturnatky, ploštěnky larvy jepic, vířenky. Vodní plži se na druhou stranu do bublinatky s chutí pustí. Ve vodě je živo - kapři, líni, okouni či plotice se honí za potravou, pulci dospívají a pod hladinou se líhnou bruslařky. V srpnu může voda dosáhnout až 25 stupňů, což je pro mnohé ryby smrtící. Jako první padnou pstruzi. Řasy bují, rozrůstá se zelená houba rybniční a úhoři se vydávají na 5000 km dlouhou pouť do Sargasového moře. S podzimem se voda začne ochlazovat a rybáři vyrážejí na lov štiky. V zimě pak hladinu uzavře led. Mnohé ryby upadají do letargie, avšak pstruzi se vydávají proti proudu přítoku, aby se vytřeli. Až přijde jaro, vše začne nanovo. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Úchvatné záběry, nenudící komentář a strhující životní koloběh... I pro nerybíře a "nefandu" vodního života zajímavá třičtvrtě hodinka. I o víkendu. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama