Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film z prostredia šoférov na veľkej stavbe. Tvrdá práca pri prevoze štrku z kameňolomu zatvrdzuje nielen ruky, ale aj chlapské srdcia. O to zaujímavejší je vzťah najlepšieho šoféra, tvrdého, robustného Tonyho k svojmu malému, dengľavému závozníkovi Šprčkovi. Ničím nezdôvodnený cit, ničím nemotivovaná ochrana slabého nadobúda v príbehu silu, ktorá ženie vývoj situácie ku kríze v parte šoférov. Napokon však predsa zvíťazí zdravý rozum a priateľstvo hrdinov príbehu vychádza z neho ešte silnejšie a zocelenejšie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dalsi z nakladakarskych filmu (podobne napr. jako Trasa, Nehoda, atd.). Je zajimavy, prestoze vztah mezi ridicem (Muller) a zavoznikem (KIs) mi zustal zahadou... :-) 3+ ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Úplná hlúposť tento film. Otrasná hudba a zvukové efekty ma celkom dostali. Škoda 70 stratených minút pozerania. Osoby a obsadenie: Vlado Müller - šofér Tony, Milan Kiš - Tonyho závozník Igor Šprček(dabuje Ľubo Roman), Leopold Haverl - parťák Juraj, Dušan Blaškovič - šofér Emil, Slavo Záhradník - závozník Miro, Ivan Palúch - šofér, Július Vašek - Emilov závozník, Vladimír Kostovič - šofér, Ondrej Jariabek - strážnik dedo Lobôtko, František Desset - šofér. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Šofér a jeho ochranná ruka nad slabším závozníkom, to videl asi každý vo Vesničke, ale to je celkom iná liga. Pritom herecké obsadenie je výborné, ale nezáživný scenár Ivana Tallera so šikanou ako na základke a socialistickým falšovaním výkazov sa takmer nedal vydržať. Zaklincoval to dabing slovenského herca iným výrazným hlasom slovenského herca, ešteže nikoho nenapadlo nadabovať Müllera. Aj tie dve hviezdy dávam len z úcty k hereckým legendám. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem narazil úplnou náhodou a hned jsem se zaradoval. Socialistické budovatelské filmy (neplést s těmi z padesátých let) nabízejí mnohdy slušnou porci zábavy v podobě překračování plánu i různých podvůdků na všelikých montážích včetně těch na dalekém východě u přátel v Sajuzu. Skutečnými hrdiny těchto filmů jsou pak velmi často náklaďáky Tatra. Nemusíte být fanda do aut a do těch velkých řvoucích mašin už vůbec ne a přesto ucítíte tam někde na srdci obrovskou pýchu a hrdost na to co inženýři v Kopřivnici dokázali stvořit a vyrobit v kvalitě pro socialismus nevídané. Vždyť řada z těch nezaměnitelných stotřicetosmiček stále slouží na stavbách, jako autojeřáby nebo jako dobře opečovávané kousky v garážích SDH po celé republice. Ta auta totiž projedou všude ve chvílích, kdy ostatní jen marně hrabou koly. Jedná se prostě o skoro nezničitelná auta s průchodností terénem ne nepodobnou pásovým vozidlům. Tady však všechny milovníky Tater musím zklamat ač je jich film plný (Tater, ne jejich milovníků .-). Náklaďáky v něm dělají spíše kulisu lidskému příběhu. Já jsem nikdy nechápal všechny ty stavbaře co se sbalili a jeli někam na montáž na x měsíců doma zanechávajíc ženy a děti. Ano byla to práce dobře placená, diety, ale někdy vzhledem k odlehlosti míst i zatraceně osamělá. Někdy měli chlapi zkrátka jen sebe. Chlapská přátelství, to je něco jiného než ženská přátelství a snad proto řada žen preferuje mužské party coby nejlepší kamarády. Řidič a závozník na odlehlé stavbě se na sebe museli spoléhat. Nebylo to až tak daleko od osádek v bojových podmínkách. Práce těžká, odměná závislá na výkonu obou. A o tom je tento film. Hajný Horyna si tu zahrál opravdovského chlapáka Tonyho, řidiče nákladní Tatry. Jeho závozník Šprček je jeho opakem, přesto je mezi nimi velké přátelství. Ostatní party to tak nemají a svým způsobem žárlí. Šprček ale nestíhá (tomu ručnímu nakládáni balavanů jak někde na galejích jsem se tedy fakt podivoval!) a ostatní to berou s nelibostí, protože se blíží zima. Zima jsou horší cesty, menší počet jízd a hrozba nesplnění plánu a nedostání prémií... Když se oprostíme od toho budování, nabídne nám film i přes to, že mi byl Kiš značně nesympatický zajímavé drama. Je snadné se filmu vysmát a hodit jej do balíků normalizačních šíleností ale... Můj táta když šel na vojnu tehdy už Ing. se spřátelil s vojákem, který co neměl v hlavě měl ve svalech. Kupodivu i zde zafungovalo na odloučeném místě kamarádství a spolupráce. Táta mu pomáhal s technickými věcmi a on zase nad ním držel ochrannou ruku před mazáky. Na tohle tátovo vyprávění jsem si při sledování vzpomněl... A tak dávám za 3 stovky navíc. * * * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film je výrazne cítiť socializmom. Má to zaujímavý príbeh a ešte zaujímavejšie obsadenie, ale podaný je nejako chladne. Práve dvojica Muller a Kiš sľubovala slušnú jazdu, ale tu niekto výrazne podcenil humor, ktorý by aspoň v malej miere filmu pristal. Jeho vážny tón, ako vystrihnutý z článku socialistických novín o tom, ako sa nemá šikanovať, filmu vôbec nesedí. Práve Kiš je ako stvorený na podobné úlohy, ale režisér mu asi nedal dostatočnú dôveru. Najväčšou katastrofou pre film je predabovanie Milana Kiša a to "hercom" menom Ľuba Roman. Vôbec nechápem z akého dôvodu to bolo nutné a už vôbec nerozumiem tomu výberu - Ľubo Roman...Ten u mňa nikdy nebol herec a ani jeho hlas nemusím počúvať. To je mi veľká záhada, prečo musí byť slovenský herec predabovaný slovenským "hercom". Slabý priemer a aj to kvôli dobrému obsadeniu. S inými hercami ešte horšie. 50%. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama