Reklama

Reklama

Marley

(festivalový název)
  • USA Marley
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen málo hudebníků mělo tak globální vliv jako Bob Marley. Komplexní životopisný snímek ho sleduje ze špinavých uliček rodného Kingstonu přes celosvětovou slávu, s níž se vyrovnával s proměnlivou úspěšností, až po jeho nečekaný skon po převozu ze švýcarského sanatoria. Film těží z přístupu k dříve neviděným archivním materiálům i k Marleyho spoluhráčům z kapely, jiným umělcům i rodině, která o hudebníkovi otevřeně hovoří. Atraktivita snímku spočívá nejen v citlivém zapojení dodnes oblíbené hudby, kterou Marley doslova globálně rozšířil, ale i v komplexním vykreslení jeho osobnosti. Od zájmu o rastafariánské hnutí se tak dostáváme k oblibě marihuany i žen, jak o tom svědčí jeho dvanáct dětí, z nichž některé v dokumentu rovněž hovoří. Neokázalý snímek představuje poutavý portrét mimořádně činorodého hudebníka, kterého je dobré znát nejen jako autora No Woman, No Cry. Sílu Marleyho vůle film staví nad jakékoli zavedené vnímání ikonické osobnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (49)

fisus 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být fanoušek Boba Marleyho,aby ocenil tenhle dokument o člověku,který chtěl jen dělat hudbu,nezajímala ho sláva ani peníze a nikdy se nestaral o sebe,ale o lidi kolem sebe.Rozdával radost a hrál skvělou muziku!Byl symbolem svobody a míru! Nedá mi to,abych nepřipsal citát jednoho z uvaděčů v Kongresovém sále v Thermalu,který těsně před začátkem projekce poznamenal:"To je divný.Takovej nával na film o černochovi,kterej jenom hulil trávu!" Tenhle dokument není o trávě,ale jedné z největších legend a postav minulého století! ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Robert Nesta Marley, známější pod uměleckým jménem Bob Marley - člověk s velkým hudebním nadáním, velkým srdcem a obrovskou schopností vnímat a rozdávat dobro a sjednocovat lidi. Ostatně, jako obyvatelé této planety jste o tomto revolucionáři lidských duší nemohli neslyšet a tento dokument je právě o něm a ještě navíc je i výtečně zpracovaný. Bob Marley ve své době přinášel lidem po celém světě reggae, pohodu, radost, pokoj a mír. V jeho věčně vysmáté tváři jste tak kromě voňavého dýmu z právě ubaleného špeka mohli lehce vypozorovat celoživotní touhu sjednotit celý svět a sjednotit jej k lásce. Jestli to byla jen pouhá utopie je věcí názoru, každopádně se mu ale povedlo vykonat mnoho ohromných skutků ve prospěch lidstva a každá doba by si zasloužila člověka s tak ohromným srdcem, aby děti a mladí k němu mohli vzhlížet, jako ke svému idolu a dospělí se vždy něco přiučili. Myslím si, že nám tito prorokové v dnešní době už ohromně schází. A tak zbývá jen s nadějí dodat: "One love, one heart, let's get together and feel all right." 70% ()

Reklama

thouma 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nesdílel kult Boba Marleyho a nevěnoval přílišnou pozornost jeho častému zbožštění, u nás i jinde ve světě. Naopak, kýčovité ubrusy s jeho podobiznou a reggae motivy na stáncích v Asii či Střední Americe mě spíše iritovaly, protože jsem v dané zemi hledal něco autentičtějšího. Pak jsem shlédl tento film a poznal celý ten neuvěřitelný příběh neuvěřitelného člověka. Příběh, který by stěží vymyslel nějaký scénárista nebo spisovatel. A došlo mi, že Bob Marley své životní poselství i přes předčasnou smrt naplnil! Jeho odkaz je doma všude na světě, aniž by o to svým životem jakkoli prvoplánově usiloval. To všechno dokázal jen silou svého upřímného slova, sdělovaného tím nejlepším kanálem - hudbou. Tohle je příběh legendy, u kterého chvílemi až mrazí v zádech! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro nekoho mozna dlouhy az nezazivny dokument. Ja u dokumentu ale nejvice ocenuji informacni hodnotu a diky tomuto filmu jsem se o Marleyovi dozvedel dostatek novych faktu. Skutecne vyzivne dilo, ktere poukazuje na jednu z nejvetsich hudebnich osobnosti sve doby, ktera svym projevem a nazory zmenila zivot spouste jeho obdivovatelum. Bavilo me poslouchat informace o nem z ust jeho milenek, deti, spoluhracu, kamaradu. Film ma vybornou atmosferu, zvlast zabery z Jamajky a jeho hudba mi byla vzdy prijemna. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem o Bobovi 3 knihy, mám všechny jeho alba, 4 trika, 3 mikiny, peněženku, plakát, vlajku, tabatěrku, trenky, batoh, odznaky.....to všechno jsou pozůstatky mého pubertálního tápání, kdy jsem před lety hledal svůj styl, hledal jsem něco co by 14ti letýho sráče zaujalo a donutilo ho se o něco zajímat a tehdy jsem našel Boba Marleyho.Viděl jsem nespočet dokumentů a záznámů z koncertů, četl jsem o něm snad skoro všechno a stejně jsem se díky tomuhle dokumentu dozvěděl spoustu nových informací, zavzpomínal jsem na časy, kdy pro mě neexistovalo nic než Bob Marley a na konci dokumentu jsem plakal jako malé dítě.Každý máme svoje hrdiny, někdo sportovce, herce, muzikanty.....jestli si někdo zaslouží největší uznání, úctu a neskonalý respekt, jestli je někdo mým životním hrdinou, jestli někoho zbožňuju a uznávám....tak jedině a s čistou láskou Roberta Nestu Marleyho a rve mi srdce, že ho prostě nikdy neuvidím na živo. 100%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Z raného období Bobova života neexistovaly žádné použitelné záběry, proto se šlo cestou fotografických koláží nebo dokumentárních záběrů, nejčastěji z Jamajky z let 1962–1973, doplňených o sekvence přírodních scenérií nebo běžného života na jamajských ulicích. [Zdroj: časopis Cinema 02/2019] (ČSFD)
  • Dokument byl vytvořen s plnou spoluprací Bobovi rodiny. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Reklama

Reklama