Reklama

Reklama

Lidská práva v ČSSR

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1987, 26 min

Obsahy(1)

Film o zabezpečení a ochraně lidských práv u nás. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak trochu přemýšlím komu byl dokument určen. Skoro se mi zdá, že ČSSR potřebovala přitáhnout nějaké mozky z některé spřátelené rozvojové země a tento dokument byl takovou promo pozvánkou do socialististického království soudruha Gustav Husáka. Jinak nevím. Hned ze začátku se dozvídáme, že se ČSSR ještě s dalšími socialistickými zeměmi hrdě hlásí k chartě lidských práv OSN, podepsaných ještě Janem Masarykem. ,,Dokument" pak vysvětluje vývoj naší společnosti od dvacátých let od chudoby mas po krizi a válku až po nástup nového směru socialismu, kterým se náš lid nově vydal. Podle jednotlivých kapitol charty OSN vysvětluje jak je na tom ČSSR se zdravotnictvím, školstvím, péčí o mládež i staré lidi, s výstavbou moderních sídlišť atd... Vysvětluje jak jsou důležité volby(!) a jak stát uznává církve v ČSSR. Občas se nutně otře i o nezdary, které se na cestě k socialismu nepodařily, či co se pozdrželo. Vysvětluje se to jistou zbrklostí vývoje a nedostatkem pracovních sil. Okrajově se dotýká i možností cestování za hranice země, při čemž vyjadřuje důvěru, že možná již brzy bude možno podnikat více cest na západ což je limitováno hlavně politickým vývojem ve světě a nedostatkem valut. O čem již nehovoří jsou právě lidská práva. Právo odmítnout např. vojenskou službu z náboženského vyznání (mnoho mužů za to bylo odsouzeno), právo na svobodu, svobodné demokratické volby (nemluvě o perzekuovaných odpůrcích režimu či nespravedlivě trestaných za špatný třídní původ, činy svých rodinných příslušníků, či boj proti fašismu na západní straně ) atd... Zkrátka je to takový bedekr ze socializmu při čemž při pohledu na panelová sídliště, Václavák s betonovými květníky plnými muškátů, tyrkysová trička tehdejších teenagerů, bundičky z plesnivé džínoviny, žigulíky, stodvacítky ad... na člověka dýchne zatuchlina osmdesátých let a v mém případě i dětství (jsem Husákovo dítě). Podle dokumentu tu byl v roce 1987 skoro ráj na zemi (socialistický). * ()

arcticsky odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tady není ani to kouzlo nechtěného, kdy se člověk zasměje nějaké drtivé debilitě. Tak strašně je to žvatlání suchopárné. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Idylická hudba a vemlouvavý hlas pana Moravce, který nám "na dobrou noc" vypráví pohádku o tom, jak je v ČSSR vše v pořádku. Nestojí za to se na to dívat, není to tak blbé, aby to bylo vtipné. Nudná agitka. ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

No ty vole, my sme si žili jak v ráji! Všecko zadáčo, všude všechno pěkný, samý pozitiva a jistoty. Svoboda úplně pro všechny, pozitivní vztah k náboženství, rovný přístup ke studiu, práci i lékařské péči, široké možnosti cestovat. Třeba loni vycestovalo z naší nejlepšejší patnáctimiliónové demokracie 16 miliónů občanů a hromada dokonce na západ! Jelo by jich tam víc, vždyť je tu nikdo nedrží, ale ta mezinárodní politická situace. A navíc buržoustům není dost naše jako skála pevná česká kačka a chtějí valuty. No dobře, sem tam se něco trošičku nepovedlo, ale za to můžou oni a né my. A taky, že i při absolutní zaměstnanosti máme pořád málo makáčů. Jen těch lopat o které se nikdo neopírá. Ale všecko teď přestavíme a bude to ještě suprovější, země krásnější a nebe rudější. Teda modřejší. I díky bedlivému dohledu občanů nad demokraticky volenými zástupci, pilně a odborně pracujícími den za dnem na lepší budoucnosti. Jupí! Teda Sloužím vlasti, práci čest. ()

Honza__St. 

všechny recenze uživatele

Takhle, vážení nepamětníci, vypadá pravda. Žádná totalita nebyla, dbalo se na lidská práva včetně práv sociálních, a obyčejní lidi se měli zatraceně líp, než po protistátním převratu 1989. Samozřejmě vlastizrádcům a grázlům se nevedlo dobře, proto dnes na každém rohu na tu dobu nadávají. Ale mají smůlu, pravdu navždy neumlčí. ()

Reklama

Reklama