Reklama

Reklama

Outsider Elia Kazan

(festivalový název)
  • Francie Elia Kazan Outsider (více)

Obsahy(1)

„Byl jsem outsider,“ vzpomíná režisér Elia Kazan (1909–2003) na to, jak mu kdysi barva pleti, řecký původ a židovské kořeny zkomplikovaly asimilaci v USA. Umělec, který se narodil v dnešním Istanbulu, se do myslí diváků vepsal desítkami pozoruhodných titulů. Poválečnou historii obohatil o drama Baby Doll (1956) nebo o autobiografický snímek Ameriko, Ameriko (1963). Ke dvěma Oscarům, za filmy Džentlmenská dohoda (1947) a V přístavu (1954), připojil v roce 1999 prestižní Cenu americké Akademie za celoživotní dílo. Tu ovšem provázelo kontroverzní odhalení jeho spolupráce s Výborem pro vyšetřování neamerické činnosti na počátku 50. let. Portrét filmařské legendy, která svou režisérskou dráhu završila retrodramatem Poslední magnát (1976), natočila Annie Tresgotová v roce 1982. Rozhovor filmového kritika a historika Michela Cimenta s Kazanem obohatila o ukázky z režisérových filmů. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - OUT OF THE PAST - Návraty k pramenům (Portrait d'Elia Kazan / ELIA KAZAN OUTSIDER / Outsider Elia Kazan) ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Zklamal mě přístup Michela Cimenta, od věhlasného filmového kritika jsem čekal mnohem zasvěcenější analýzu Kazanova díla. Je to nevyužitý potenciál, když se od Kazana dozvídáme pouze věci dávno známé z jiných zdrojů. Jako úvod do mistrova díla výborné, pro poučenější publikum ztráta času. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama