Reklama

Reklama

La Yuma

  • Španělsko La yuma

Obsahy(1)

Yuma je mladá cílevědomá drsňačka z chudé čtvrti v Manaze, která touží stát se profesionální boxerkou. Matka si jí nevšímá, nevlastní otec ji bije a ona se musí starat nejen o sebe, ale ještě o své dva mladší sourozence. Patří k místnímu gangu, ale patrně jen proto, že se do ní zamiloval jeho vůdce, jinak krutý zločinec. Její nejbližší přítelkyní je šlapka, která si říká La Cubana. Yuma od toho všeho utíká k boxu, který trénuje v rozpadlé tělocvičně. 

Celovečerní hraný debut La Yuma vychází ze skutečného příběhu a prostředí a jako takový se opírá o přesvědčivý výkon titulní hrdinky v podání začínající Almy Blanco. Jde o první celovečerní hraný nikaragujský film, který v zemi vznikl za posledních dvacet let. Snímek režisérky Florence Jaugey, která se narodila ve Francii a prosadila se jako dokumentaristka, si pak obecněji vzato klade otázku, zda jsme každý strůjcem svého osudu, nebo nám nezbývá, než přijmout život takový, jaký je. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (5)

mira007 

všechny recenze uživatele

Přijela jednou jedna francouzská dokumentaristka do středoamerické Nikaraguy a natočila tam film o jedný mladý holce, která ráda boxuje, prodává v obchodě, žije v chudinský čtvrti, kde jsou pouliční gangy a ještě se zakouká do jednoho študenta. Jednoduchý film, který kombinuje žánry drama, sportovní film a romantiku to vše líznuté sociálním dokumentem. Možná, že samotný film je průměr, ale to exkluzivní exotické prostředí, autentická atmosféra, přirozené herecké výkony a fakt, že to byl v roce 2009 první celovečerní film po dvaceti letech nikaragujského filmového průmyslu ( ikdyž hlavně díky jiným zemím) z toho dělají hodně zapamatovatelnou věc. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama