Reklama

Reklama

Německé tanky II. světové války – Panzer IV – Těžký tank

  • Velká Británie Panzerkampfwagen PZKPFW IV, Panzer IV
všechny plakáty
Velká Británie, 2010, 63 min

Obsahy(1)

Poté, co se střetla německá tanková vojska se sovětskými tanky T-34 na východní frontě a s americkými Shermany M4 v Africe bylo jasné, že ani poměrně moderní tank Panzer III, byť vylepšený kanonem ráže 50 mm, není dostatečně účinnou zbraní. Německo však již, na základě specifikací z druhé poloviny 30.let 20. století, mělo vyvinuto bojové vozidlo, jež by mohlo v boji s moderními tanky Spojenců obstát. Byl jím dvacetipětitunový tank PzKpfw IV, známý jako Panzer IV, vyzbrojený 75 mm kanonem KwK 40, poháněný výkonným benzinovým dvanáctiválcem Maybach o 300 koňských silách. Tank byl původně určen jako partner tanku Panzer III, který měl zůstat být hlavním útočným tankem. Panter IV měl být využíván tehdy, kdy by Panzer III nebyl dostatečně účinný - například proti silnějším opevněním. Doplňkovému urení také odpovídala jeho výroba, která se zvyšovala velmi pomalu, z počátečních 262 kusů dodaných v roce 1939 na 880 kusů dodaných v roce 1942. Zlom přišel až v roce 1943, kdy byla výroba Panzeru III ukončena a Panzer IV jej plně nahradil jako hlavní bitevní tank. Parametry Panzeru IV byly velmi dobré. Kanon KwK 40 se vyrovnal tankovým kanónům sovětské a americké výroby a byl dále zlepšován. Mezitím ale zastarávalo pancéřování tanku, které se brzy ukázalo být nedostatečným. A tak zatímco se stal tank Panzer IV hlavním bojovým tankem Wehrmachtu i Zbraní SS, byl uveden do výroby jeho modernější a lépe pancéřovaný následovník Panzer V. Výrobní náročnost a vysoké výrobní náklady však způsobily, že Panzer V nikdy tank Panzer IV v jeho úloze hlavního a nejpočetnějšího bojového tanku nenahradil. Panzer IV byl také nejexportovanějším německým obrněným vozidlem II. světové války. Své poslední bitvy dobojoval teprve v roce 1967 v syrské armádě v izraelsko-arabské šestidenní válce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Panzer IV už predstavoval oveľa väčšie úspechy ako predošlá verzia. Počas invázie do Francúzka Panzer IV narazil na Francúzke slabo opancierované tanky Renault a Somua, ale keď narazil na Britskú Matildu II, ktorá mala oveľa silnejší pancier nemecká mašinéria musela prerobiť staršie modely a primontovali mu kánon s dlhým 75mm delom. Zaujímavý je aj vývoj nového Stugu. V roku 1943 bola zbombardovaná továreň, ktorá produkovala podvozky Panzer III pre Stug III a tak jednoducho spojili podvozok Panzer IV zo Stugom a vznikol tak Stug IV. 95% - 5* ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Třetí díl o tancích německé Panzerwaffe, tentokráte o středním tanku Panzer IV. Nemá cenu se pořád opakovat, prostě za pět a basta. Jediné, co bych zmínil a co mě zaujalo, byly záběry ze znovudobytí Charkova na jaře 1943 a záběry týkající se maskování tanků a nanášení kamufláží. A teď aspoň trochu z historie. Panzer IV byl jediným německým tankem, který se vyráběl po celou dobu války. Měl několik verzí (Ausf. A až Ausf. J) a celkem bylo vyrobeno kolem 9000 těchto tanků všech verzí. První verze se začala vyrábět koncem roku 1937 a produkce trvala až do května 1945. Panzer IV se dokonce objevil na bojišti ještě v roce 1967 během šestidenní války. Osádku tvořilo pět mužů a váha tanku byla kolem 24 tun. ()

Reklama

Reklama