Reklama

Reklama

Budapešťský anděl

(festivalový název) (TV film)
  • Španělsko El ángel de Budapest (více)

Obsahy(1)

Historický televizní film Budapešťský anděl vypráví napínavý příběh, k němuž skutečně došlo v roce 1944 v Budapešti. Tehdejší nově jmenovaný španělský velvyslanec Ángel Sanz Briz přezdívaný budapešťský anděl zachránil několik tisíc převážně sefardských Židů. Využil skutečnosti, že Španělsko bylo neutrální a oficiálně podporovalo nacistické Německo a Maďarsko. Zároveň se opíral o starý zákon přijatý před nástupem Franka, který mu umožňoval vydávat ve zrychleném řízení pasy pro údajné potomky sefardských Židů, kteří měli automaticky právo na španělské občanství. Než místní úřady celou kamufláž odhalily, vydržel se tento diplomat pohybovat na ostří nože. Atraktivitě snímku pomáhá, že se jedná o zfilmované osudy skutečně existujících osob, o jejichž životech po skončení války se dozvíme i v závěrečných titulcích. (La Película)

(více)

Recenze (2)

Lavi odpad!

všechny recenze uživatele

Téma s takovým potenciálem, jehož zpracování mně absolutně nesedlo. Rozčarován jsem hlavně z toho, že tento "televizní film" pustili dramaturgové na plátno festivalu La Película. Bolely z něj uši (dodabováno) oči (přehrávané scény) i srdce (rádoby dojemné scény s podbízivou hudbou). Plné všech možných filmařských banalit, bezmyšlenkovitých frází, otřelých obrazů. Cliché jedna radost. Prakticky až skoro parodie, jen to nebylo k smíchu a přemýšlím, jestli takto pojatá pocta velvyslanci Sanzovi i těžce zkoušeným židům nebyla spíše jejich zneuctěním. ()

Galerie (44)

Související novinky

Festival španělských filmů již podesáté

Festival španělských filmů již podesáté

13.02.2015

Provokativní a aktuální témata, naturalistické pohledy na současnou společnost i odhalování historie, bláznivé komedie, dramata, autorské snímky, ale i hudební film či dokumentární road movie.… (více)

Reklama

Reklama