Reklama

Reklama

Faszination Natur 2 - Colours of Earth

Trailer
Německo, 1999, 59 min

Režie:

Gogol Lobmayr

Obsahy(1)

Faszination Natur - jsou dokumenty zaměřené na dech beroucí přírodu bez slovního doprovodu, přírodní scenérie jsou doprovázeny příjemnou hudbou a zvuky přírody.

Uprostřed červenohnědé kamenné pustě sedí nehybně indián, jehož barva oblečení téměř splývá s okolím. Kamera sleduje jeho pohled směřující k nebi, kde krouží orel. Pak se vydá po širé zemi, která se sice zdá neplodná a nehostinná, ale přesto má zvláštní kouzlo a její hry barev od načervenalých, bílých a tmavých skal, přes zelené roviny, až po modrou oblohu příjemně působí na diváka. Několik indiánů je součástí přípravy na rituál, který se dokonale hodí do jejich přirozeného prostředí jejich pomalými pohyby. Je to obřad na přivolání deště, v poušti konečně prší a jeden z indiánů nabírá životodárnou tekutinu rukama z malého jezera.

Ve svém druhém filmu o přírodě mnichovský režisér Gogol Lobmayr klade zvláštní důraz na "Barvy Země", jak ohlašují úvodní titulky. V první dlouhé sekvenci filmu s Indiánem dominují červenohnědé zemité tóny, další část vede do egyptské pouště, kde převládají žluté tóny, pak následuje tmavohnědá sopečná krajina. Poté zářivě bílý sníh kontrastuje s azurově modrou oblohou. Tmavomodré je také hvězdné nebe, kaluž vody a samozřejmě moře, ve kterém plavou bílé ledové kry. Zde je možné spatřit zvířata žijící především v Antarktidě, jako jsou velryby, mořští rackové a tučňáci.
Uklidňující obrazy jsou příjemné na pohled a nechávají čas divákovi vstřebat v sobě nádherné krajiny. Tyto záběry jednotlivých přírodních scén doplňuje instrumentální hudba podtrhující náznaky indiánské či arabské hudby s odpovídajícím kulturním vkusem. Také je několikrát použit vokální hudební doprovod a to vše doplňují zvuky přírody.

1. Barvy Země
2. Červená
3. Žlutá
4. Hnědá
5. Bílá
6. Modrá
7. Zelená
8. Letící albatros (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama