Reklama

Reklama

Dying in Abundance

  • Řecko Πεθαίνοντας στην αφθονία (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument o riskantnej potravinovej politike Západu, prinášajúcej utrpenie a smrť miliónom ľudí.  "Keď ovládate ropu, ovládate národy. Keď ovládate jedlo, ovládate ľudí." Henry Kissinger, 1974
Niekoľko nadnárodných spoločností kontroluje základné zdroje jedla, ktoré každý deň kladieme na náš stôl. Každé semienko a prostredníctvom neho aj celosvetovú poľnohospodársku produkciu. Burzoví makléri v západnom svete obchodujú s potravinovými zdrojmi, zvyšujú a znižujú ceny a zahrávajú sa tak so základným právom miliónov ľudí na dostupné jedlo. Takmer miliarda ľudí na Zemi pritom trpí podvýživou a 25 000 z nich každý deň zomiera od hladu.
Nedokáže snáď naša planéta viac uživiť svojich obyvateľov? Dôkazy hovoria o opaku. Potravinová kríza, ktorá sa zapíše do histórie, prichádza v čase, kedy sa na Zemi produkuje viac jedla, než kedykoľvek predtým. Film Zomieranie v hojnosti pred nami odhaľuje absurdný systém, v ktorom je síce dostatok jedla pre všetkých, chudobní si ho však nemôžu dovoliť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Tendenční dokument pochybný informační hodnoty. Na to jak je krátkej sem měl až mockrát pocit, že se mnou tvůrci manipulujou. Navíc se v něm většinou jen opakuje to co už je dávno známo a filmařsky je to mizérie. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dôležitý dokument o tom, čo spôsobuje burza a trhy s potravinami pre ľudí, pestovateľov a krajiny vo svete. Krátka výpoveď o príčinách a dôsledkoch, ktoré spôsobujú. Čo mi tu opäť chýbalo sú názory viacerých odborníkov a nejaké riešenia. Inak je to ďalší z dokumentov, ktorý by mali ľudia vidieť. ()

blitzer odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně, pseudodokumenty "mooreovského" typu, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, rád nemám a proto jsem s jistou skepsí přistupoval i tomuto kousku. Mé obavy se bohužel beze zbytku naplnily... ty neustále omílané tendenční kecy se nedaly vystát - např. že na potravinové burze vydělá jen pár spekulantů (a co ti, kteří díky časovým arbitrážím spekulantů mohou v době neúrody kupovat levnější zásoby komodit), nebo sledovat dojemné vyprávění o těžkém osudu indických rolníků (jaké jiné příležitosti se rolníkům nabízejí? žebrat nebo umřít hladem, proto raději pracují pro "vykořisťovatelské korporace"). Vrcholem bylo sledovat půl hodiny plačky o tom, jak rolníci páchají sebevraždy, protože si (dobrovolně) vzali úvěry, které nedokážou splácet. Nějaké alespoň elementární analýzy příčin růstu cen potravin jsem se nedočkal. Autoři to prostě odbyli konstatováním, že "za to, že umírají miliony dětí můžou spekulanti"... nj, co byste taky chtěli, když mezi zpovídané "odborníky" patří lidi s titulkem s profesním označením "aktivistka, ekofeministka". ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ďaľší z radu dokumentov berúcich na paškál nenažratosť nadnárodných korporácií alebo cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Tentokrát na to doplatili indickí maloroľníci žijúci z 1€ na deň. To isté však funguje v bankovníctve, IKT atď. Morálka, charakter, ľudskosť sú prekážkou na ceste za ziskom. Kam to až dospeje? A to som volič pravice.. ()

IXOXI odpad!

všechny recenze uživatele

Ekofeministka odpoví každou otázku aneb jak to dopadá, když se chceme zbavit odpovědnosti za své rozhodování. ()

andydy 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument, ústne prestrelky kto stojí za potravinovou krízou. Rozhovory s roľníkmi, s vdovami a skutočný život v indii ()

Reklama

Reklama