Reklama

Reklama

Cena vítězství

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Sportovní
Československo, 1972, 18 min

Obsahy(1)

Zákulisí vrcholového sportu. Slovo sport je anglosaského původu a odvozuje se od slova disport. Znamená obveselení, rozptýlení, vlastně útěk od práce, od povinnosti k zábavě.Pojmem sport je dnes obvykle označována pohybová (fyzická) aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, jejíž výsledky jsou navíc měřitelné nebo porovnatelné s jinými provozovateli téhož sportovního odvětví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hra a sport. Zároveň jako symbol boje proti všednosti a s tím související nutnost zábavy (!), všudypřítomná radost z pohybu a ukázky různých druhů sportů, někdy vcelku úsměvných (i když nejvíce asi pobaví pravidelné vzdechy pána s koulí). Na druhé straně se kritizuje sport jako obchod a střet přichází i v podobě 2 různých komentářů pánů Adamíry a Lukavského, kteří si pomyslně rozdělili role žalobce a obhájce. Za některé myšlenky a výjevy to vidím na slabší 4*. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument, který se zabývá obecně sportem, tak i později vrcholovým sportem. Hned v úvodu autor ukazuje, že samotný sport vzešel s obyčejné hry pro zábavu, pro zkrácení krátké chvíle a až později s příchodem civilizace, se sport stal určitým zájmem, který má své vlastní pravidla, zákony. Představuje také sport jako místo, ve kterém se můžeme odpoutat od běžných starostí každodenního života, můžeme se vrátit do nevinných dětských let, kdy fantazie je hlavním zdrojem myšlení dětí. Zaměřuje se také na stinnou stránku každého sportu a to na nesportovní chování fanoušků, tak lidí, kteří chtějí jen vydělat na sportu. Touha překonávání lidských výkonů, rekordů u vrcholových sportovců, kteří neváhají k dosažení cílů využít jakýkoliv prostředků, sport, který ztratil počáteční myšlenku bavit, soutěžit jen pro radost. Výborný snímek, který ani po letech netratil nic ze svého smyslu, spíše naopak, v dnešní době je ještě více aktuálnější a pravdivější. ()

naiva 

všechny recenze uživatele

O nic objevného vlastně nejde, aspoň ne dnes. Ale proč se kultivovaně nezamyslet nad hrou a sportem, jeho smyslem, vývojem, postavením, komercializací, dopingem, trendy? Cena vítězství je zdařilým filmovým esejem, který by dnes už těžko vznikl. Ale v tomto případě nás to až tak příliš mrzet nemusí, protože od roku 1972 neztratil na platnosti vůbec nic. ()

Reklama

Reklama