Reklama

Reklama

Trója: Legendy a záhady

(TV film)
  • Velká Británie Troy: Ancient Myths and Mysteries (více)
Velká Británie, 2008, 53 min

Režie:

Tim Baney

Obsahy(1)

Trvalo 400 let, než byl příběh o Tróji sepsán v knihách Iliada a Odysea. Nešlo ani tak o záznam historických událostí, jako spíš o zábavnou bajku z jiné doby, smyšlenku s kapkou historických fakt od muže jménem Homér. Ale kdo to vlastně byl? Iliada a Odysea byly připisovány Homérovi - nevidomému básníkovi ze západního Turecka už v řeckém období, ale nedávný výzkum ukázal, že Homérovi přisuzujeme tyto dva eposy možná neprávem, a mylná je možná i domněnka, že byl nevidomý. Někteří lidé se domnívají, že Homér není osoba, že Homér je povolání.
V jeho příběhu však lze vystopovat vodítka, která nás dovedou ke skutečné pravdě o velké válce mezi Řeckem a Trójou. Příběh se začíná odvíjet v pozdní době bronzové, před více než třemi tisíci lety, na jedné velkolepé hostině. Trojský král Priamos a král Menelaos z řeckého města Sparta mají vládu nad konkurenčními obchodními stezkami a oslavují nové partnerství. Jednoho z Priamových synů, prince Parida, rozptyluje a od diplomatických povinností odvádí hostitelova choť Helena, údajně nejkrásnější žena na světě. Paris se bezhlavě zamiloval. Menelaos, který patrně není z nejchytřejších, odchází a nechává Parida s Helenou o samotě. Odjíždí na Krétu za obchodem, a když kocour není doma, myši mají pré. Helena a Paris se do sebe zamilují... a oddávají se zakázané lásce. Paris poté odvádí Helenu zpět do Tróje. Jsou dvě verze: podle řecké Helenu unesli a odvlekli násilím, podle trojské se Helena do Parida zamilovala a odešla dobrovolně... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stálo za vším Paridovo stání, nebo ekonomicko-mocenské boje mezi Mykénami a Trójou? Existovalo něco jako Trojský kůň, nebo vše vyřešilo zemětřesení v režii Poseidóna na koňském spřežení (odtud ten kůň)? Choval by se Paris tak zbaběle, kdyby věděl, že ho za pár století ztvární přední hollywoodský herec charakterních rolí a toporného výrazu? Zajímavé možná v okamžiku, kdy odhalování „různých“ Trójí na jednom místě připomíná loupání cibule, jinak se ze Schliemanna udělal zlata chtivý buran a z Homéra slepec, který možná nakonec „viděl“, jak to kdysi dávno bylo. Forma dokumentu, kdy hodně času zabírají obrazy současné krajiny a rekonstrukce v podání ochotníků, není příliš šťastná. Klidně by stačila jen audio stopa.. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Každý ten príbeh pozná. Helena, Paris, Trója, trójsky kôň, ale dá sa veriť vínom nasiaknutému Grékovi ktorý žil 400 rokov po všetkých udalostiach o ktorých písal? Schliemann tomu uveril a chopil sa čakanu. Kde kopol našiel zlato. Išiel za ním hlava-nehlava skala-neskala. Zničil veľkú časť toho čo hľadal, ale aj tak sa naňho pozerá ako na archeologického borca. Dostal kamarátsky horúci tip, ale aj tak sa naň pozerá ako na objaviteľa. Ach aká je tá história plastická. A to sa bavíme cca 200 rokov dozadu. Aké fakty sa stratili aké mýty sa stali skutočnosťou po takmer 3000 rokoch? To sa snaží aspoň kus objasniť aj tento dokument. Nech už sa to odohralo akokoľvek, nech už postavy vôbec reálne existovali príbeh sa nesie svetom a nepriame dôkazy sú stále zamknuté niekde v depozitári. Prešli kus sveta a momentálne kotví v Rusku. Takže už len počkať či dostane svojej povesti a svojim majiteľom spôsobí pád systému. Zaujímavý dokument ktorý poteší a možno niekomu rozšíri obzory. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Obdobie, kedy som bola fascinovaná Schliemannom a Trójou už mám za sebou, ale aj v tomto dokumente sa dalo objaviť niečo nové. Chválim autorov - hlavne preto, že zaujímavým spôsobom rozšírili obzor.... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Super dokument, ktorý popisuje o Tróji všetko, od báji po skutočnosť, Mnohí historici kritizujú Heinricha Schliemanna, že nebol žiadnym historikom, len lovcom senzácií. Na druhej strane, čo na tom, keď objavil viac než oni všetci dokopy? Dokument je jeho poctou, je zaujímavý a veľmi prínosný. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama