Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 26 (2008) (série)


Levhart sněžný (S26E01)

(epizoda)
  • Česko Příroda - levhart sněžný (více)
všechny plakáty
Velká Británie, 2008, 49 min

Kamera:

Mark Smith

Hrají:

David Attenborough (vypravěč), Nisar Malik, Mark Smith

Obsahy(1)

Tento dokument pojednává o levhartech sněžných v Pákistánu. Natáčel se v průběhu dvou let a nabízí dosud nejobsáhlejší záběry této plaché velké kočky. (Viasat)

Recenze (4)

StrYke 

všechny recenze uživatele

Irbise, jinak řečeno Levharta sněžného, jsem před pár lety pozoroval v zoologické zahradě v Jihlavě, a už tehdy mě hodně zaujal. Je skoro zázrak, že ho taková česká zoo má ve své sbírce a to nejen kvůli jeho extrémní vzácnosti, ale také kvůli jeho tajuplnosti, kterou s sebou dodnes nosí ve velkém. Je to vážně úchvatné zvíře a troufám si říct že i jedna z nejkrásnějších kočkovitých šelem, které jsou dosud známy odborníkům (netvrdím že těch neznámých je ještě mnoho, ale určitě všechny popsané a dokázané nejsou). Tento britský dokument mapuje Irbisův život trochu jinak, než jsem si představoval, a spíše než samotnou šelmu dokumentuje výpravu, která se za ní vydala. Těch informací, které z něj vyplývají, je bohužel minimum, zato ale dokonale mapuje lov tohoto zvířete a hlavně je mé velmi kladné hodnocení postaveno na barvitých a opravdu výborných záběrů z jeho života. Trochu potom zabolelo, když jsem se potom na ní díval s tím hrozným obojkem a "kolíky" na uších - sice to možná jednou zachrání populaci tohoto vzácného druhu, ale pro jednotlivce to musí být trauma, když vás zavřou na několik hodin do malé, velmi malé klece, vy nevíte totálně o co go, předtím na vás všichni šahají a nakonec vás zase pustí, aby se to celé za pár dní opakovalo. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nalézt a natočit levharta sněžného neboli irbise ve volné přírodě je téměř nemožný a přímo nadlidský úkol, který si filmaři a dokumentaristé z BBC dali za úkol. V jejich úporném snažení je jim nepostradatelným pomocníkem a průvodcem v nepřístupném horském terénu bývalý zpravodaj Nisar Malik, který se vyzná v daném prostředí a je zběhlý v komunikaci s místními. Levhart sněžný je spolu s levhartem mandžuským (mohli jsme jej vidět v Planetě Zemi (Planet Earth, 2006)) nejvzácnějším z velkých kočkovitých šelem a jedním z nejvzácnějších kočkovitých šelem vůbec. Není znám přesný počet exemplářů, ale u levharta mandžuského je to pouze v řádu desítek jedinců. Oba druhy (resp. poddruhy) jsou tedy kriticky ohrožení tvorové a jejich zachování a záchrana by měla být prioritou. Týmu se podařilo téměř nemožné a my si tak můžeme vychutnat nahlédnutí do soukromí jedné z nejtajemnějších a nejméně prozkoumaných kočkovitých šelem světa. Verdikt: 5* a 100 %. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto filmu je pár skutečně krásných záběrů sněžných levhartů a také pakistánských hor. Žádný ze záběrů ale nemůže konkurovat tomu, co již stejní tvůrci ukázali v monumentální sérii Planet Earth (ostatně totožné záběry jsou užity i zde). Jinak je dokument mnohem více o dokumentaristech a vědcích, než o zvířatech samotných, což je sice zajímavé, ale klidně si film umím představit zkrácený na 10 minut, coby dnes BBC běžně užívaný bonus na závěr dílu. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Levharta sněžného jsem poprvé spatřil ve vynikajícím dokumentu BBC Planeta Země, kde mě velmi zaujal. Pak jsem narazil na tento dokument a musím opět přiznat, že BBC se povedlo něco nádherného. Krásná příroda Pákistánu, tajemno kolem tak málo viděného Levharta a pocit splynutí s tímto zvířetem jsou prostě jedinečným zážitkem. ()

Zajímavosti (1)

  • Odhadovaný počet volně žijících irbisů (sněžných levhartů) je pouhých pět až sedm tisíc jedinců. Vyskytují se ve střední, jižní a východní Asii, přičemž nejvíce by jich mělo žít v Číně, Mongolsku a Indii. (Inferion7)

Reklama

Reklama