Reklama

Reklama

Da Vinciho kód: Je skutečný?

  • USA Da Vinci's Code: Is It Real?

Obsahy(1)

Příběh tajemných společenství, vražedných spiknutí a šokujících odhalení. Co když ale příběh populárního románu Šifra mistral Leonarda čerpá ze skutečných událostí? Skutečně se Ježíš a Máří Magdalena vzali a měli děti, jejichž potomci se mezi námi pohybují ještě dnes? Vznikla tajná sekta, která měla chránit "pokrevní linii Krista” a zakódoval Leonardo Da Vinci ve svých nejslavnějších malbách indicie o těchto skutečnostech? National Geographic vás zve na cestu kolem světa, kde v honbě za senzacemi sami rozkryjete skutečnost a fikci. Odborníci, zarytí skeptici i oddaní věřící hledají pravdu o nejkontroverznějším fenoménu, který kdy byl knižně vydán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se Brownova kniha stala hitem, obrátil jsem oči v sloup a pomyslel si, že se zase vyrojí hromada "odborníků" na historii a religionistiku, ale nikdy by mě nenapadlo, že to všechno doroste do tak obludných rozměrů, jako se to stalo po uvedení filmu. A přitom stačí jen trošičku zapřemýšlet. Máří Magdalena, zcela nemajetná, uteče do Galie, porodí dceru Sáru a ta si vezme za muže Germána, který tam neměl co dělat, z kmene, o kterém tehdy ještě nikdo nic netušil a z rodu, který neexistoval. Pokud by Sára na nějakého Germána narazila, pravděpodobně by jí znásilnil a kdyby měla kliku, obětoval by jí pak třeba Donarovi. Pokud ne, obětovali by jí až potom, co by se na ní vystřídal celý kmen. Ale probůh žádný Germán by si nevzal chudou semitskou holku, která může nabídnout jen "Ale můj taťka je Ježíš a máma Máří Magdalena.". To by na tehdejšího předka Franků asi moc dojem neudělalo. Pokud je postavené "historické bádání" na něčem podobném, nemůže tomu přece nikdo normálně uvažující věřit. A to už ani nezmiňuju další nesmysly včetně okouzlujícího základu pro knihu Svatá krev a svatý grál, kdy "Kněz něco našel, ale nevíme co. Ale protože zázračně zbohatl, tak se domníváme, že to bylo tajemství Ježíšových potomků. Ale umřel jako chudák." No ty vole! Přesto se najde dost pomatenců, kteří podobným hovadinám věří a jsou za ně schopni bojovat až do roztrhání těla. Dokument má pár kladných bodů za to, že se snaží být místy skeptický, ale i přesto je znát, že té fantasmagorii o Ježíšovi a Marii fandí a samozřejmě tím dělá Brownovi i filmu velkou reklamu. Nikdo z nás neví, jestli měl Ježíš něco s Máří. Třeba jo. Třeba jí brousila celá ta parta hipíků, jen Jidášovi to Ježíš zakázal a Jidáš ho kvůli tomu prásknul. Bůh ví. Ale to, o čem plácají všichni ti Brownem stvoření konspirátoři, je blbost na třiadvacátou. 30% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tomu, že Ježíš a Máří Magdaléna jsou manželé scela lehce věřím. A že bible je ve své době již hodně zavádějící, to je skoro jasné, ale proč to stále pět dokolečka dokola? ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ďalší zo série reklamných spotov na Brownovu knihu. V prvom rade ide o poriadne premyslený marketingový ťah, ako snaha o predanie zaujímavých a potvrdených faktov. Jediná myšlienka vyplývajúceho z tohto pseudodokumentu je tá, že aj samotný stvoriteľ, veľký Dan knihu viac menej len opajcol. Zarobil na nej nehorázne prachy, natočil sa film opäť z toho niečo kvaplo a podobné dokumenty slúžia na aspoň čiastočné zvýrenie pozornosti o upadajúci predaj knihy. Z psychologického hľadiska na to ide celkom dobre. Pretože vety "Cirkev túto knihu bojkotuje.", "Opus dei nieje až taká hrozná ako ju autor opisuje" či "V tomto sa kniha úplne mýli" podvedome nabádajú diváka aby si knihu či lenivší dívko kúpili. Samozrejme aby National Geographic nestratil v radoch svojich fanúšikov tvár, zakomponoval do filmu aj pár serióznych vyjadrení a zaujímavých tvrdení. No opäť sa nachádzame len vo sférach dohadov a konšpirácií. Ak si chcete zanadávať na sektárov v rámci da Vinci codemánie tu máte na to priestor. Ak sa chcete dačo dozvedieť, projekciou by ste mali ešte raz zvážiť. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Knižku Dana Browna mám veľmi rád. Zhltol som ju asi za tri dni. A presne ako ostatný ľudia som aj ja špekulovať a premýšľať kde je pravda? Verím, že cirkev má plno tajomstiev, ktoré by mohli ohroziť jej dominantnú pozíciu vo svete. Pri nájdení na youtube tohto dokumentu som si chcel pozrieť čo zistili jeho tvorcovia. Nie je to zlé, ale balansuje to na hrane medzi fantáziou a realitou. Prakticky žiadnu odpoveď neprinesie... ()

spawn866 

všechny recenze uživatele

Křesťanství a katolíci jsou ty největší podvodníci v dějinách, v minulosti i nyní, vždy když se jim něco nelíbilo tak se to snažili vyřešit po svém, támhle někoho zabili, támhle upálili, tuhle řekli o nějaký ženský že je čarodějka, na hranice s ní a upálit, tuhle se katolíkům nelíbila jiná víra než ta jejich no tak vnikl do jiných zemí a tam vyvražďovali vejménu boží víry! vejménu KOHO? Oni vejménu boha vraždili lidi protože se jim nelibila jejich víra? Ne vejménu boha ale vejménu jejich neexistující víry založenou na něčem co ani není pravda, samotné jejich základy,základy křesťanstvi jsou o tom, že ježíše prohlásili za svatého, ale on svatý nebyl, jak by mohl když čekal s máří dítě,jenže oni ho prohlásili za svatého a poté vládce Konstantin založil křesťanství.... ANO založil, takže když to shrneme, založení něčeho co neexistuje na něčem co není pravda plus k tomu to tzv. křesťanské milosrdné chování po celá staletí,pak tu máte cenzuru o vědění taky pod taktovkou církve apod., církev je podlá, lžou nám už 2000 let, jejich základy stojí na lži, snaží se nás jakkoliv omezovat, kdyby nebyla moderní doba lidé by si tyto věci lépe uvědomovali, dnes by to bylo trestuhodné, ale dříve by vás za váš vědecký názor že ve vesmíru nejsme jediní, že naše planeta je součástí sluneční soustavy apod., za takové názory by vás nechali pověsit... Jestli je toto slovo boží tak to pochybuju, spiše slovo lhářů, bůh existuje, ale ne díky katolíkům, bůh tu byl, je a bude... A víte v čem je další problém, ty tzv. odborníci v dokumetu můžou být zaujatí, mužou to být katolíci a ty si budou mluvit to svoje, dneska je skoro každý křesťan, takže... :-/ ()

Reklama

Reklama