Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sen noci svatojánské je půvabná a z četných divadelních i filmových adaptací velmi známá komedie W. Shakespeara. V průběhu jedné noci se v ní střetává svět skutečných i pohádkových postav, svatbu plánuje panovník Theseus, rozmarný král elfů Oberon touží potrestat svou družku Titánii, a především se nocí toulají láskou propletené dva milenecké páry. A málokdo si všimne, že na počátku té komedie stojí hrozba - Egeus, Hermiin otec, se dovolává u panovníka Thesea svého práva. Pokud jeho dcera nebude chtít za muže toho, koho jí vyvolil, hodlá dceru poslat na smrt. A tak je jen dobře, že Oberon a v jeho službách skřítek Puk zamíchají pomocí kouzelného kvítku city Demetria i Lysandra... Televizní, zkrácené zpracování vzniklo podle překladu E. A. Saudka a využívá výborné herecké obsazení v čele s J. Třískou jako Oberonem, J. Hrzánem (Puk), K. Fialovou (Titánie), V. Postráneckým (Lysandr), J. Kotrbovou (Hermie), J. Abrhámem (Demetrius), M. Vančurovou (Helena) a mnohými dalšími. Komedii upravil a natočil režisér Jiří Bělka spolu s kameramanem Vladimírem Opletalem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jiří Bělka je pro mne typickým televizním režisérem, který měl studiovou tvorbu perfektně zvládnutou, ve své filmografii má řadu televizních incenací i záznamů divaldeních představení. Sen nci svotojánské režíroval ještě v roce 1984, tentokrát v divadelnám provedení. Československá televize produkovala v 70. a 80. letech řadu inscenací, které měly pro střední vrstvu nahrazovat návštěvu divadla. Asi aby měli soudružky více času na schůzování a domácnost. Přes veškerou snahu, ani sebelepší inscenace nenahradí návštěvu divadla, ale jak záznamy tak i inscenace jsou cenným dokladem, že i televizní tvorba byla tehdy na velice slušné umělecké úrovni. Starší publikum ocení oblíbené herce bez vrásek a šedin. : o) ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Trefné herecké obsazení, skvělé kostýmy a scéna vtipně "zahouštěná" (herci zakopávají a zachytávají se jako v reálném podrostu). Převedení do podoby televizní inscenace zdařilé, byť tak trochu instantní. Po výtvarné stránce víc než zdařilé (kamera i svícení dotváří). PS: Jan Tříska zde vyniká snad jen patetickou deklamativností projevu, ke které občas sklouzával. ()

Reklama

kagemush 

všechny recenze uživatele

Rozkoš koukat na takovou hereckou partu,i když ve hře až na kost osekané. (nedostižným představením této hry,kterou jsem viděl snad ve dvaceti různých provedeních,asi navždy zůstane už zdernierované představení ČS v ÚL,-dvojroli Thesea a Oberona si tam skvěle střihnul Hynek Chmelař a Puka s neuvěřitelným nadhledem dvoumetrovej čahoun Roman Zach!!! (jak mám Hrzána rád,tak kam se na Zacha zrovna tady hrabe!),škoda že zrovna tohle představení asi nikdo nenahrál,a jestli jó, dám za kopii třeba auto) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hned jak mne oslovil Tříska do kamery, tušil jsem, že budu trpět. No a další veršovánky tomu nasadily korunu. A dobře mi tak. Chtěl jsem si doplnit mezeru ve vzdělání. Mělť jsem já raději hlupcem zůstati nežli přes hodinu na monitor brejliti. A pak do klávesnice posudek naťukat, za nějž nebude mne nikdo míti rád. No, prostě nebylo to pro mne, ale vy výsledku musím poctivě uznat, že to nebylo tak hrozné, jak jsem čekal, a že to bylo místy i zábavné. Takže tak. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom Shakespeara a skutočne neviem, čo jeho štýl môže dnešnému divákovi povedať. Myslím televíznemu alebo kinodivákovi. William patrí jednoznačne na divadelné dosky, tak to bolo aj napísané. Ten dramatický štýl mi preto v TV spracovaní nebude nikdy po chuti. Sen noci svätojánskej v československej produkcii ale tento nedostatok eliminoval v podstate kulisami, ktoré divadlo pripomínajú. V tomto prípade tu teda slabinu nevidím. Problém ale vidím v samotnej hre, ktorá má byť komédiou, ale veľmi som sa na nej nezasmial. Z toho dôvodu ju radím na úroveň priemernej inscenácie napriek určitým veľmi kvalitným hereckým výkonom. ()

Galerie (8)

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama