Reklama

Reklama

Neměj strach

(festivalový název)
  • Španělsko No tengas miedo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Šestiletá Silvia je blonďaté rozesmáté stvoření, které prožívá na první pohled normální dětství. Spoustu času tráví se svou nejlepší kamarádkou Maite, ale je tu ještě další „kamarád“, který touží po její společnosti stále více: otec Ignacio... S postupem času se Silvia před ním stáhne do samotářského somnambulního světa závislostí, aniž by tomu okolí věnovalo pozornost... Až téměř ve svých pětadvaceti se Silvia rozhodne přehodnotit svůj život a vzepřít se všemu, co ji pojí s minulostí. Znamená to utkat se i sama se sebou, aby se mohla konečně stát dospělou ženou, která má své jednání pod kontrolou. Veterán španělské kinematografie Montxo Armendáriz se již od svého prvního úspěšného snímku Tasio (1984) věnuje sociální problematice. Pro choulostivé a naléhavé téma zvolil jako vždy subtilní a sugestivní úhel pohledu vycházející z rozsáhlého sběru materiálu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Potenciál filmu byl velký, silné téma, pěkně natočeno, kvalitní herecké výkony.. Problém spatřuji v tom, že vlastně pořádně nevidíme jak ve finále dojde ke zvratu. Celkově závěr je dost odfláklý a shazuje celý film do průměru, což je škoda. Ale přesto si myslím, že stojí za vidění, aby si člověk uvědomil, jak velké zranění je sexuální zneužívání a ještě od nejbližšího. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

I já si postesknu s většinou - tento španělský snímek bohužel nepřináší nic nového. Řemeslně téměř bez chybičky, moderní kamera i střih, režisér se může opřít o výkon svých herců, záběry provází zdařile vybraná hudba, ale to je vše. Film pouze popisuje jedno zneužívání, navíc s uměle vpraveným prvkem gamblerství hlavní hrdinky jako důsledkem traumatu. Vhodné pro školní představení či výchovné projekce. ()

Reklama

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

60%. Řemeslně dobré, ale obsahově je to naprosto průměrné. Celý film budete mít pocit, že už jste to někde viděli. Filmů podobného ražení je zkrátka už moc. Neměj strach je další sterilní vykřičník, který má veřejnost upozornit na stále aktuální problém zneužívání dětí. Ano, je to velký problém, ale točením stejných filmů tomu pán režisér nijak nepomůže. [MFF KV 2011] ()

saillor 

všechny recenze uživatele

Zcela civilně a jednoduše zfilmované dílo o těžkém tématu sexuálního zneužívání malého dítěte otcem se vyhýbá všem explicitním scénám a přesto víc než jasně sděluje hrůzu celé situace i se všemi jejími následky. Do toho vstupy obětí zneužívání s jejich příběhy, na konci filmu mi z toho všeho nebylo moc dobře.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Don't Be Afraid jsem vnímala jako pohled do života nejen Silvie, ale jak bylo vidět na příkladu terapeutických sezení, tak i mnoha jiných lidí různého věku, kteří se snaží sice každý jinak, ale žít dál s tímhle hrozným břemenem. A že to není jednoduché, bylo vidět právě na příběhu Silvie, která mnohdy jednala pro nás naprosto nepochopitelným způsobem. Ne vždy to končí tak, jak to vyplynulo ze závěru tohoto filmu. Chudák herec Lluís Homar, který hrál opravdu nevděčnou roli otce a i když byly všechny scény ukočírované v akorátních mezích, tak jsem ho bytostně nesnášela celou dobu, což je sice známka jeho hereckých kvalit, ale asi si ho budu s touhle rolí spojovat i v jiných filmech, které s ním ještě možná uvidím. Podobně silnou antipatii jsem měla k matce Silvie, protože jsem absolutně nechápala její sobecký a záměrně nevšímavý postoj. Faktem je, že to tak bývá i v reálu a o to víc je to strašně smutný a svým způsobem nepříjemný film. ()

Galerie (47)

Reklama

Reklama