Reklama

Reklama

Skejtistán

(festivalový název)
  • Velká Británie Skateistan: To Live and Skate Kabul
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Krátkometrážní / Dokumentární / Sportovní
Velká Británie / Afghánistán, 2010, 9 min

Obsahy(1)

Stylový film natočený na 16mm kameru o dvou mladých chlapcích, kteří žijí a skateboardují v tak nehostinném městě jako je Kábul. Projekt Skateistan je první vzdělávací skateboardová škola v Afghánistánu. V zemi zmítané válkou a chudobou představuje Skateistan oázu pro děti, které se zde mohou vzdělávat a budovat kulturně sociální vztahy, což Afghánistán nezbytně potřebuje pro budoucí stabilitu. Skateistan vytváří první paprsky světla v zemi zahalené temnotou a smutkem. (Ruuzha)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (10)

honzii 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokumentík, který by měl být pouštěn všem zájemcům o studium tohoto filmového žánru. Je totiž až učebnicově skvělý. Skrz nějaký prvek (tady je to skateboarding v Afghánistánu) se díky přímým výpovědím samotných afghánských dětí dozvídáme o jejich životech a o názoru na složitou situaci v zemi. Zároveň se nekoná propaganda USA. A jako třešnička na tomto desetiminutovém zákusku vám autoři naservírují nádherné vizuální zpracování. Stopáž je krátká, ale pouze ku prospěchu dokumentu. Je stručný a působivý. ()

Reklama

noctambule 

všechny recenze uživatele

Afghánistán je nádherná země, která si zaslouží mír, aby se konečně vzpamatovala z minulých hrůz. I tady mají děti své sny a touhy, ale musejí překonávat překážky, které si my asi ani neumíme představit. Dobře, že aspoň na chvíli mohou některé z nich zapomenout na krutou realitu třeba díky skateboardu. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

člověk čas od času potřebuje podobné impulzy k tomu, aby si uvědomil, jaké má štěstí, že žije tam, kde žije, s tím vším, co má k dispozici... co se týče formy, nutno obzvláště vyzdvihnout skvělou práci s kamerou, hudbou a mezi skejty vykukující pacifistickou a sociální myšlenkou... 80% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje život ve městě Kábul z tak netypického pohledu, že vás přiměje zamyslet se daleko víc, než kdyby to ukazoval klasickou cestou, tedy ne-skateovskou. Barvy, světla, detaily, to vše tvůrcům krásně hraje do karet a vytváří tak nádherný symbiotický obraz, který tvrdě kontrastují s fragmenty skončené války. Prostě krásný krátkometrážní dokument. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama