Reklama

Reklama

Koupil jsem deštný prales

(festivalový název)
  • Švédsko Jag köpte en regnskog
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Když bylo Jacobovi Andrénovi osm let, zapojil se stejně jako statisíce švédských školáků do sbírky na záchranu deštných pralesů. Vybrané peníze byly tehdy odeslány do Latinské Ameriky, kde za ně měl být koupen kus deštného pralesa a zachráněn tak před vykácením. Po dvaceti letech se Jacob rozhodl, že se pokusí vypátrat, zda finanční prostředky opravdu dorazily na místo určení a kde se případně nachází část pralesa, který pomohl zachránit. Po téměř detektivním pátrání zjišťuje, že hledaný kus vegetace se nachází kdesi mezi Hondurasem a Kostarikou, a vydává se na cestu. Během dobrodružného putování poznává těžký život chudých vesničanů a na vlastní oči vidí, kolik deštného pralesa již většinou nelegálně padlo za oběť těžařským firmám. Přímočarý snímek Jacoba Andréna a Heleny Nygren jasně dokládá, že individuální angažovanost má svůj nepopiratelný význam a že i malý osobní příspěvek může něco změnit. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (9)

Luke7 

všechny recenze uživatele

I jeden člověk může změnit mnohé. Je neuvěřitelné jak se dřevařské firmy kvůli zisku nezastaví před ničím. Nelegálně těží dřevo kdekoliv a cokoliv. Jinde kácejí prales jen z důvodu těžby zlata. Neuvědomují si, že pralesní porost jsou vlastně plíce planety, roste zde většina flóry a fauny na světě, prales zadržuje vodu a v období sucha ji uvolňuje, udržuje vlhké klima, nižší teplotu. Mnoho místních lidí zaplatilo životem pro zpomalení těžby stromů, lidé si lehají před buldozery. Jeden místní aktivista v boji proti kácení si musel dokoce pořídit ochranku před dřevorubci, protože mu jdou po krku, vypusují odměnu za jeho hlavu. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

Berry0153 

všechny recenze uživatele

I málo je někdy hodně. Neřeším filmařinu, důležité je poslání tohoto snímku a to mi sdělil na 100%. Jak je ale i podle zdejšího hodnocení poznat, lidé jsou příliš upjatí a pohlcení konzumem, než aby trochu přemýšleli o tom, že sami něco mohou změnit, nebo aspoň se nechovat ve stylu "po nás přijde potopa". Víc takových jako je Jacob. ()

Reklama

Furciferka 

všechny recenze uživatele

Kdyby byly autorovi upřené pohledy do prázdna (čti "do blba") nebo do mapy nahrazeny hlubší analýzou příčin a důsledků problému, možná by celkové vyznění filmu nebylo tak tristní. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nevím na dokument mi přišlo Koupil jsem deštný prales příliš naivní a zidealizované. Nebylo vysvětleno plno věcí a ocitáme se rovnou v Jižní Americe. Hlavní hrdina má spoustu výdajů jako auto, tlumočník, průvodce a neustále cestuje, tak bych chtěl vědět kde na to ne moc od pohledu bohatý chlapík vzal. Dále mi lehce unik smysl filmu, sice ano problém deštných pralesů je očividný to ano, ale proč zrovna jeden Švéd hledá kousek svého pralesa i když námět je to zajímavý. Nějak stále nevěřím že před 20 lety narazil na nezkaženou společnost, která skutečně poslala peníze na pravé místo, takže mě překvapil velmi happy end. Velmi zidealizované, přesto zajímavé. // Filmový festival Jeden svět. Kladno - 6.4.2011. ()

ronaldmekdon 

všechny recenze uživatele

Po 2034954823. zopakování věty "Kde je můj deštný prales?!" jsem začala propadat panice a bušit pěstičkama do sedačky přede mnou. Pohled na problémy deštných pralesů je možná zajímavý, ale ne v tomto podání pro mírně debilního jedince. Jediné co si pamatuju je poučka, že nemáme kupovat ananasy (nebo banány?) z Kostariky.. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama