Reklama

Reklama

Růžová sárí

(festivalový název)
  • Velká Británie Pink Saris
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Velká Británie / Indie, 2010, 96 min

Obsahy(1)

„Jsem spásou indických žen," říká ve filmu Sampat Pal, proslulá jako zakladatelka skupiny Gulabi Gang (Růžový gang), bojující proti genderově diskriminačním tradicím. Dokument natočila režisérka Kim Longinotto, jež se dlouhodobě zabývá tematikou ženských práv. Ukazuje v něm každodenní úsilí indické aktivistky, k níž pravidelně přicházejí ženy vystavené v rodinách svých manželů násilí. Ve filmu vynikají příběhy dvou dívek, Rheky a Rheny, do jejichž života zasáhly rozdíly spojené s kastovním původem. Rheka otěhotněla se svým přítelem z vyšší kasty, jehož rodina ale brání jejich sňatku. Jako svobodnou matku by ji ovšem její vlastní rodina zavrhla. Mladičká Rhena utekla se svým milencem od manžela, za něhož byla provdána už v dětství. Z romantické lásky však záhy vystřízlivěla, neboť milencova rodina nechce přijmout ženu z nejnižší kasty. Režisérka na boji energické Sampat Pal ukazuje, s jakými problémy se indické ženy v současnosti potýkají, přičemž řadě z nich hrozí za jejich „pochybení" smrt. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (2)

noctambule 

všechny recenze uživatele

Úspěch dokumentu stojí hlavně na Sampat Pal. Je to silná žena, která se ničeho nebojí a staví se na stranu utlačovaných žen. Ač se plně neztotožňuji s feminismem, Sampat mi je hodně sympatická, nenechá si nic líbit, budí respekt, vytrvale bojuje se společností svázanou tradicemi. Příjemně mě překvapilo, že jsem se u filmu s takovou tematikou místy i dobře zasmála, ale celkově je samozřejmě smutný. Jediná kaňka, za kterou ovšem dokument nemůže, byli sousedé v kině, kteří tam zavítali asi omylem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Každá metoda má svoje naplnění, i ta Longinottina, která mi v jiných dvou jejích filmech připadá nedostatečná. Zde ale to, co neovládá režisérka, ovládá sama charismatická respondentka, jejíž všeobjímající přítomnost si vyžaduje respekt a film získává díky ní tvar. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama