Reklama

Reklama

Stalin. Proč ne?

(festivalový název)
  • Rusko Stalin. Počemu by nět? (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Dokumentární / Krátkometrážní
Rusko, 2010, 14 min

Obsahy(1)

„Kdys volnost jak slunce nám zářila v dáli, k ní veliký Lenin nás bouřemi ved; a věrnosti lidu vždy nás učil Stalin, nás učil jít v práci i hrdinství vpřed." Tento výňatek ze sovětské hymny z roku 1943 zdobí zdi moskevské stanice metra Kurská. V roce 2009 byl nápis obnoven v rámci nákladné rekonstrukce. Autoři dokumentu se rozhodli zjistit, co o tom míní řadoví Moskvané a v náhodné anketě se ptali lidí, jaký mají názor na historickou postavu Stalina. „Stalina můžeme vinit z jediného, a sice, že po sobě nezanechal nástupce," dozvídají se mimo jiné. Snímek prozrazuje, že někdejší sovětský diktátor, za něhož bylo v politických procesech popraveno na milion nevinných lidí, se v Rusku dodnes těší kultu osobnosti. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (2)

T-pack 

všechny recenze uživatele

Docela mizerný dokument. Na začátku vám poví něco málo o znovunainstalované výzdobě stanice metra a pak se můžete těšit na pět minut záběrů právě na tu výzdobu. Důležitost dokumentu pak pravděpodobně spočívá v anketním vyzpovídání moskevských občanů, kteří berou Stalina jako kladnou historickou postavu, a ukázání dvou shromáždění - jednoho na oslavu říjnové revoluce a druhého na uctění památky obětí politických represí. To je celé. Málo na dokument, říkáte si? Je to málo, proto tak nízké hodnocení. Jedinou zajímavou věcí byl kontrast obou zmíněných shromáždění - zatímco první bylo ve dne a nějaký zapálený bolševik s rudou šálou na krku řečnil o nejskvělejší události ruských dějin, na druhém se v noci zapalovaly svíčky a ze záběrů mi přišlo, že se pár lidí zastavilo, co že se to tam vlastně děje. Naštěstí jsem film viděl na akci Jeden svět na školách, kde se o dokumentu trochu diskutovalo a z diskuze jsem se dozvěděl řádově víc, než ze snímku - což by být nemělo. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujatý nahnevaný dokument. Vždy budem považovať za trápnosť, keď režiséri točia politické agitky miesto poriadnych filmov. Lenže toto je krátke, má to spád a dobrý nápad. A film hovorí sám za seba. Zuzana Piussi by sa sledovaním takýchto filmov mohla všeličo naučiť... ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama