Reklama

Reklama

Konec věčných časů

všechny plakáty
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Československo, 1991, 30 min

Hrají:

Tomáš Töpfer (vypravěč)

Obsahy(1)

Odsun sovětských vojsk z našeho území. Autentické pohledy na vojáky, atmosféru, ideály a k tomu dobový komentář o konci jednoho období. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Historicky zajímavý dokument o konci vlády Srpu a Kladiva u nás, o nevědomosti, ublíženosti a ničení země České, které bylo odhaleno až po odsunu sovětských vojsk. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Konec věčných časů je dokument o odsunu sovětských vojsk z Československa. Souhrou neskutečných náhod se podařilo tehdá Michalu Kocábovi (to jsou jeho slova) zajistit u ruských generálů v Moskvě (se souhlasem Gorbyho) odsun vojsk, která tu zůstala a postupně se zabydlela od roku 1968. Je neskutečné na co všechno jim ČSSR přispívala, co vše jim platila a co vše si od CA pronajímala! Vojáci si sem k nám časem přitáhli své rodiny a tak vznikla v ČSSR celá ruská města. Rusákům se tu pochopitelně líbilo, proti Sojuzu jsme tu i přes nedostatky některého zboží měli skoro vše, což se o Rusku zdaleka nedalo říci. Je to neuvěřitelné, ale když jsem se tak na ty kluky ušatý koukal, jak nasedají do vagonů a jedou zpět na východ vstříc nejistému osudu, protože v Rusku s nimi nikdo nepočítal, bylo mi jich skoro líto. Holt v člověku v prvopočátku vítězí soucit a dobrota... naštěstí mně na koleje nasadil rozhovor s ruským vojákem, který se rozčiloval, proř to všechno a proč ten listopad u nás. Oni nás přeci přijeli bránit, nikoho neokupují. Bohužel si neuvědomil, že od ,,kontrarevoluce'' v roce 1968 uteklo hodně vodky v hrdlech ruských generálů a nikomu nepřišlo divné žít na území cizího státu ještě několik dekád poté... Po Rusácích zbyly vybydlené základny, městačka, vesnice, opuštěné zdevastované kostely ve vojenských pásmech a šílené ekologické škody v přírodě... Kocába jako hudebníka nemusím, ale za odsun má u mne body. Dokumen navštěvuje různé ruské posádky na našem území, sleduje jak se vojáci balí, některých se prá na jejich názor... Je to důžetitý dokument o našich dějinách. Je to jistý otisk času, otisk konce věčných časů se Sovětským svazem. * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument má historickou hodnotu, protože podrobně mapu tehdejší události. Za účast na protestním shromáždění v průběhu roku 1989 hrozila pokuta 10 tisíc Kčs (vynásobte zhruba deseti) a sazba vězení byla v únoru zvýšena z tří měsíců na šest. Nechat se odvézt za trest z Prahy na čerstvý vzduch do křivoklátských lesů by se mi líbilo. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Vcelku pozoruhodný filmový materiál o odsune sovietskych vojsk z Československa. Autetntické pohľady na vojakov, atmosféru, ideály a k tomu dobový komentár o konci jedného obdobia. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Krátký dobový dokument o odsunu sovětských vojsk z Československa po pádu komunistů. Unikátní záběry a hlavně výpovědi ruských vojáků, kteří prý nevědí proč tady jsou natož proč by měli odjet. 30000 vagonů odvezlo všechno, včetně více než 100.000 vojáků do Ruska, kde je čekal hlad a rozklad. ()

Reklama

Reklama