Reklama

Reklama

Historie nacismu

  • USA Story Of Nazism, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Tento unikátní snímek dokumentuje zrod, vývoj a šíření nacismu v Evropě od jeho počátků až po proces u norimberského tribunálu. Nacismus vznikl spojením koncepce fašistického státu (zahrnující vůdcovský princip) a rasistických teorií o nadřazenosti árijské rasy a o pokroku skrze konflikt mezi vyšší a nižší rasou, řešený podrobením či likvidací nižší rasy. Nacistická ideologie dále čerpá ze socialismu (přivlastňuje si prvky kolektivismu či sociální demagogie vyhovující nižším vrstvám), antibolševismu (vyhovující vyšším vrstvám), nacionalismu (umožňující získat podporu konzervativních sil) a antisemitismu. Sledujte fakta ekonomického, politického a ideologického růstu nacistického hnutí. Jak to, že se tak zvrácená ideologie dočkala takové popularity? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

NinonL 

všechny recenze uživatele

SPOILER ! 1. díl: Rozpory mezi německým císařem Vilémem II. a kancléřem sjednoceného Německa von Bismarckem. Vrcholí etapa kolonialismu, boj o nadvládu nad územími. I. světová válka se jeví vhodným prostředkem pro nové rozdělení světa. Nové zbraně - letadla, bombardéry, jedovatý plyn. Versailleská smlouva žádá po Německu zaplacení válečných reparací. Německo ztratilo všechny kolonie, v zemi propuká hyperinflace, bída a chaos. Armády nezaměstnaných se ujímá politická klika, která bojuje o moc. Odpůrci hlavní vlny (většinou komunisté) jsou likvidováni. Končí císařství, vzniká Výmarská republika. Krach na newyorské burze r. 1929 drasticky zvyšuje německou nezaměstnanost i krizi. NSDAP z této situace těží nejvíc. Nabízí záchranu německé hrdosti a cti. Goebbelsova propaganda všude. Hitler získává moc demokratickou cestou - vítězstvím ve volbách. Mobilizace mládeže, žen a zaměstnanců. Používání starogermánských symbolů. Knihy popírající árijskou nadřazenost jsou hromadně páleny, jejich autoři umlčeni. První represe proti Židům, homosexuálům, sociálním demokratům. Vojenské obsazení německých území u francouzských hranic, která měla zůstat neutrální. Svět na to nereaguje. Velkorysá výstavba, rozvoj infrastruktury a podpora zbrojního průmyslu řeší nezaměstnanost. Koncerny získávají obrovské státní zakázky, banky státu s radostí půjčují. Je obnovena všeobecná vojenská a pracovní povinnost. Uzavření spojenectví Hitler - Mussolini. Občanská válka ve Španělsku a získání nového spojence - fašistického generála Franca. Berlínská olympiáda (1936) zcela v režii Hitlera. 2. díl - II. světová válka a završení Hitlerových představ o nových pořádcích ve světě. ()

helmut111 

všechny recenze uživatele

Prvý diel za 90%, mnohé nové zábery a informácie, druhý diel 60% - klasické najznámejšie zábery z 2. svetovej vojny a žiadné nové informácie. V priemere teda 75%. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je přímočarý a věcný, v podstatě se jedná o neupravené dobové záběry okomentované historickými fakty. Nejedná se o žádnou volnočasovou zábavu, spíš bych doporučoval jako pomůcku při výuce dějepisu. První díl se zabývá příčinami vzniku nacismu od konce 19. století přes 1. Světovou válku, druhý díl mapuje dění ve 2. Světové válce. ()

Reklama

Reklama