Reklama

Reklama

Haiti - zemětřesení zblízka

(festivalový název) (TV film)
  • Kanada Inside Disaster
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Kanada, 2010, 87 min

Obsahy(1)

Během ničivého zemětřesení v lednu 2010 zemřelo na Haiti přes 250 000 lidí, dalších 300 000 bylo zraněno a jeden a půl milionu jich zůstalo bez domova. Pomoc humanitárních organizací z řady zemí celého světa včetně Člověka v tísni na sebe nenechala dlouho čekat. I pro hodně zkušené humanitární pracovníky však byla haitská mise velmi tvrdou zkouškou. Autorka snímku se zaměřila na práci Červeného kříže a zevrubně mapuje veškeré obtíže, se kterými se na místě museli vyrovnat jeho pracovníci a pracovnice. Jen během prvního měsíce se jim podařilo vyprostit ze sutin 132 přeživších, díky pomoci OSN se navzdory dramatickým okolnostem podařilo dostat základní potraviny k téměř dvěma milionům lidí. Dokument s mrazivou autenticitou zachycuje rozsah katastrofy a zaznamenává jak příběhy obětí zemětřesení, tak těch, kteří se jim často s nasazením vlastního života snažili pomoci. Zároveň poodhaluje motivy, které k této nebezpečné práci členy a členky humanitárních organizací vedou. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (2)

Luke7 

všechny recenze uživatele

Efektivita práce na maximum. Jediné letiště, které je vytížené na 160% přiveze 60% materiálu. Nejen humanitární organizace ze všech koutů světa, ale i USA vojáci dorazili na Haiti. Všichni tito lidi potřebují vodu, jídlo, přístřeší, zdravotnický materiál, aby vůbec mohli začít. Neuvěřitelné kolik je potřeba Logistiky - jinde dorazí lidi, jinde materiál. Přístav nefungoval, jen jedno letiště. Šlo poznat, že Haiti je velmi chudá země, málo vyspělá a její obyvatele málo soběstační. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

V daných podmínkách byla podle tohoto dokumentu práce humanitárních organizací nad rámec toho, co si představujeme pod pojmem efektivita. Cca 300 000 mrtvých, 2,5 milionu bez jídla, přístřeší nebo bez rodin, tisíce raněných a v tom máte řádově hodiny na to, dostat pro maximum těchto lidí potraviny, léky, zdravotnické potřeby, očkování, plachty, dřevo, suroviny, musíte začít i odklízet sutiny, zahájit rekonstrukce nejdůležitější infrastruktury a nechcete vyvolat chaos a nemůžete ztratit hlavu. Smekám, protože jestli k něčemu ta naše civilizovanost vede, tak aspoň k tomu, že v těchto krizích už jsme na leccos připraveni, ale jak říkal jeden z těch záchranářů, co teď zaplatí za stany pro tisíce lidí, za to mohly dříve být budovy, které nespadnou. Prostě prevence a eliminace rizik, neřešit až následky a když nastanou, být na ně aspoň připraveni - vzděláním, zkušenostmi a ochotou pracovat i s ohledem na druhé. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama