Reklama

Reklama

Freedom Riders

(festivalový název)
  • USA Freedom Riders
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

V květnu roku 1961 se dvě skupinky mladých lidí složené z bělochů a Afroameričanů vydaly vnitrostátními autobusovými linkami z Washingtonu na jih USA. Členové aktivistické skupiny, kteří si říkali Freedom Riders a byli vesměs studenty a studentkami amerických univerzit, chtěli upozornit na rasistické zákonodárství některých amerických států podporujících segregaci. „Černí" například směli sedět v hromadné dopravě pouze na vyhrazených místech vzadu, odděleni od „bílých". Po příjezdu do států tzv. hlubokého Jihu, tradiční bašty šovinistických zákonodárců, dav autobusy aktivistů vypálil. Studenti se zde ocitli v přímém ohrožení života, což zajistilo Spojeným státům neblahou publicitu po celém světě. V působivém snímku renomovaného režiséra Stanleyho Nelsona, který s žurnalistickou detailností zaznamenává průběh této dramatické kapitoly amerických dějin, s napětím sledujeme, jak se do událostí vkládá Kennedyho administrativa a symbolický akt studentů přerůstá v kauzu s celospolečenským dopadem. Exkluzivní svědectví podávají přímo účastníci jízd, odvážní aktivisté a aktivistky, kteří riskovali vlastní životy za lidská práva. Svou víru v moc nenásilného protestu uhájili tváří v tvář brutalitě svých odpůrců (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (3)

Riley 

všechny recenze uživatele

Dokument s velkou edukativní hodnotou, který má i tu rovinu emocionální, nicméně informací je tam tolik, že už to po chvíli nezvládáte.:) 60% ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Precizní snímek který ukazuje, jak jen málo stačí, aby se začalo něco dít. Třeba nastoupit do autobusu. Byly totiž doby, kdy i takováhle zdánlivá banalita byla o život, jelikož lidská omezenost zná totiž tisíce podob. Zde se o tom z bezpečné vzdálenosti přesvědčíte. Vážné téma osvěžují "kreativní vězeňské písně" a vložená česká archiválie. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama