Reklama

Reklama

Krev v mobilech

(festivalový název)
  • Dánsko Blod i mobilen (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (61)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Na tento dokumentárny film som sa tešil viac ako rok pokial ho zoženiem s dabingom, ale čas natolko vystupnoval očakávanie, že sklamanie nemôžem poprieť. Videl som verziu ktorá trvala 52 minút. Snaď verzia s dĺžkou stopáže 82 minút obsahuje ohromujúce zábery, alebo informácie, ktoré som postrádal a dokument tak stratil to, čo som očakával. Možno ostatných 30 minút nebolo možné zverejniť z rôznych dôvodov a tak boli vystrihnuté. Konštatujem, že či si vlastne autor dokumentu Frank Piasechi Poulsen uvedomil dôležitú vec. Ak by prestala Nokia odoberať vzácne mineráli z Konga, tak by tam tamojší ludia prišli o prácu a zrejme o jediný zdroj prímov. To by sa týkalo istotne státisíce ludí. Najviac mi vadila vsunka s americkým kongresmanom. Urobil si reklamu aký je humánny, že sa tam vykoristuje a bla bla bla. USA je známe, že najviac profituje z vojen po celej planéte a väčšinu sami rozpútali. Tak o čom točil? Na záver chcem len podotknúť, že všetci z toho profitujú v rátane samotného pána Frank Piasechi Poulsen z rozdielom, že on sa netváril, že o ničom nevie, alebo s tým nemôže nič urobiť. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Snaha možná... Ale jaký konkrétní přínos má tento film, to nevím... A jen tak mimochodem napadly někoho důsledky snah autora? Dejme tomu, že společnosti přestanou kupovat "krvavé" suroviny = poptávka klesne na nulu = doly přestanou těžit = miliony lidí přijde o práci a...? No co s nimi? Pomřou hlady rychleji než v dolech = jsme tam, kde jsme byli = díky tomu že nekupujeme, zase umírají lidé... ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Jde jen o to, že elektronika se z něčeho vyrábí a to z čeho se vyrábí se těží v zemi kde se válčí a válka také něco stojí, tak se tyto peníze využívají na koupi armádní výbavy. .. P.S.: Nejhorší je ten začátek, kdy náš "hlavní hrdina" dává všem okolo naprosto idiotskou otázku na kterou normální zaměstnanec nemůže znát odpověď a pak prohodí " jak to, že se s námi nechtějí bavit, co asi skrývají?" .... HODNOCENÍ: 50% (3*) ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...je těžké pochopit a přijmout fakt, že "pouhým konzumním přístupem k životu" podporuji skutečnosti ve světě, které bych při normálně umožněné volbě promýšlela... jenže informace nejsou... rozhodnutí, zda kupovat šaty, které jsou vyráběny v dětských továrnách, jídlo, které zabíjí, spotřební výrobky, které jsou cíleně vyráběny pro malou životnost... ano, a také mobily, díky kterým trpí a umírají lidé jsou těžká tam, kde informace prostě chybí (jsou utajovány)... na otázku, kterou pokládám, když jdu koupit džíny, kde byly vyrobeny, většina prodavačů, jejich vedoucích a nákupčích koukají vykuleně... a přitom, když se dáme do řeči a pochopí o co jde, co jsou jednoznačně pro, aby tyto informace nechyběly... a už přitom vlastně riskují... zaměstnání... začarovaný kruh a tak jsem vděčná za každý dobrý film, který se snaží tuto situaci měnit... jen otázka? obejdu se bez mobilu? počítače? jsem na nich pracovně závislá... tak co teď? konec jako ve filmu... nevím a jsem z toho naštvaná... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Cestopisné dokumenty většinou nesměřují do Konga. Jediný další dokument, který jsem o Kongu viděla, byl o ženách a násilnostech na nich páchaných. Tento o mužích, jež jsou obětí lhostejnosti. Pracují v dolech, které nepodléhají pravidlům bezpečnosti. Podléhají ozbrojeným skupinám. Na druhé straně stojí firma Nokia, která je symbolem lži, když tvrdí, že nemůže původ minerálů vystopovat, a lhostejnosti, když dovolí zabíjení tím, že dává přednost zisku před zodpovědností. Jsou však peníze víc než člověk? ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Dokument přichází hned v úvodu s alarmující informací, že za posledních 15 let přišlo v Kongu o život nejméně 5 milionů lidí. Avšak svobodný stát Kongo již v minulosti během kruté vlády a hospodaření Belgického krále, jak se nechával nazývat Leopold II., za pouhých 30 let v letech 1885 - 1915 snížil počet obvyvatel Konga z 30 na 15 milionů. Tento čin však oproti dnešním praktikám nezůstal bez povšimnutí a byl takřka světem donucen svou personální kolonii opustit. Dnešní situace je samozřejmě jiná, také o penězích, ale ze kterých však neprofituje pouze jednotlivec. (Expertt)

Reklama

Reklama