Reklama

Reklama

Ukrajinská Chelsea

(festivalový název)
  • Německo The Other Chelsea - Eine Geschichte aus Donezk (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Německo / Ukrajina, 2010, 88 min

Obsahy(1)

Pokud pocházíte z ukrajinského města Doněck, je nad slunce jasné, že jste vášnivým fanouškem místního fotbalového týmu Šachtar a že „oranžová revoluce" vám zrovna dvakrát nevoněla. V žádném jiném městě neměl vůdce „modré opozice", současný ukrajinský prezident a samozřejmě velký fanoušek Šachtaru Viktor Janukovič, takovou podporu jako v hornickém Doněcku. Režisér snímku Jakob Preuss podnikl velmi přesnou sondu do mentality lidí, kteří s nostalgií vzpomínají na „staré dobré sovětské časy" a o směřování své země podle západního vzoru nechtějí ani slyšet; ať už jde o mladého ambiciózního politika Kolju, bývalého horníka Sašu, anebo o přátelskou Valju, obsluhující výtah v rozpadajícím se místním dole na uhlí. Svižně sestříhaný portrét chudého města s vysokou mírou nezaměstnanosti a korupce, jemuž vévodí luxusní fotbalový stadion postavený místním miliardářem Achmetovem, je orámován vítězným tažením Šachtaru Pohárem UEFA. A pak že fotbal je jen hra… (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (5)

weselow 

všechny recenze uživatele

SPOILER O situaci na Ukrajině naprosto vypovídá jeden moment filmu a to, když se "politik" Kolya v bezpečném prostředí luxusní restaurace rozesmál na konci svého, do té doby bez mrknutí oka vážně podaného, proslovu o dobromyslnosti svého šéfa Achmetova. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Viac dejových línií o jednom meste na východe Ukrajiny, v časoch, kedy bola tendencia rásť, všetko sa však v priebehu rokov zmenilo a dnes je Achmetov v Donecku pre mnohých nežiadúci, Janukovyča sa Ukrajinci zbavili a juhovýchod bojuje so zvyškom Ukrajiny. Ukrajinská Chelsea je prívlastok pre bohatého majiteľa na čele úspešného futbalového klubu, no popravde čakal som viac než len dokument v zmysle ako plynie život, aspoň tak na mňa pôsobil, aj keď nejaká tá psychológia sa dala pochopiť, preto sa na to dá pozerať. ()

Reklama

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl film s herci, tak nemohli být lepší. Skvělá dokumentární práce, autor nehodnotí, necpe nic divákovi, postavy se odkrývají samy, až se tomu nechce věřit. Pět let staré, ale velmi aktuální. ()

decay 

všechny recenze uživatele

S prižmúrenými očami sa niečo podobné deje aj tu. Pár zbohatlíkov si robí a rozpráva, čo chce a ľudia im to navrch ešte aj žerú. Dokument plný neuveriteľnej arogancie moci. Miestny "politik" Kolya je neuveriteľný slizák. Ani zahrať by sa to takto nepodarilo.Tu je vidieť, že najlepšie príbehy píše sám život. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film vyhral v roku 2011 cenu za najlepší dokument na festivale Max Ophüls v meste Saarbrücken v Nemecku. V tom istom roku bol nominovaný na cenu Nemeckej televízie za najlepší dokument v Kolíne nad Rýnom a v roku 2012 vyhral cenu Adolf Grimme v meste Marl v Nemecku, kde sa odovzdávajú ceny Adolf Grimme. (Marek1991)

Reklama

Reklama