Reklama

Reklama

Chci to zkusit

(festivalový název)
  • Itálie Ci Provo
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Itálie, 2010, 62 min

Režie:

Susana Pilgrim

Obsahy(1)

Třiadvacetiletý Luigi Fantinelli z Itálie studuje univerzitu v Boloni a hlásí se na studijní pobyt ve Španělsku v rámci programu Socrates Erasmus. Z více než dvou milionů studujících, kteří se účastní těchto stáží, je vůbec první a zatím jediný s Downovým syndromem. Itálie zrušila v roce 1977 speciální školy pro děti s tímto postižením a restrukturalizovala školský systém tak, aby umožnil zdravým i handicapovaným studovat společně. Režisérka Susana Pilgrim ukazuje příběh cílevědomého Luigiho, jehož jediným snem je získat vysokoškolské vzdělání. V Boloni se nejenom připravuje na budoucí pedagogickou dráhu, stále více se také osamostatňuje. Bydlí v pronajatém bytě se svými spolužáky a dělí se s nimi o práci. Najde si přítelkyni a později odjíždí do španělské Murcie, kde ho čeká studium ve španělštině a práce v organizaci pro handicapované. Ve filmu nechybí ani reflexe toho, jak těžké je prosadit se ve světě zdravých lidí, kteří nejsou zvyklí, že složení společnosti je mnohem rozmanitější. Luigi i jeho přátelé tak musí nastoupit cestu, na níž je důležitá vzájemná podpora. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (2)

h.madlenka 

všechny recenze uživatele

3,5 Hodně milý film, který představuje Luigiho jako neskutečného sympaťáka. Myslím ale, že mohl být buď kratší, nebo trošku jinak postavený, protože zhruba v poslední třetině se už jen opakuje a neříká nic nového, co bychom se nedozvěděli už předtím. ()

Judy24 

všechny recenze uživatele

V podstatě hrozně milý snímek na zajímavé téma, který se dal podle mě (i s nízkým rozpočtem) udělat mnohem lépe. Film je zbytečně dlouhý. Příběh silného Luigiho, který se s pomocí rodiny snaží bojovat s obrazem lidí s Downovým syndromem je mile dojemný, Luigi je neskutečně sympatická postava a jeho přátelé a rodina možná ještě víc. Je vyprávěn klidně a chronologicky, ale kdyby ho radši autorka buď zkrátila a nebo do něj zahrnula i jiné pohledy na vstup lidí s Downem do normálního života (různé odborníky, někoho z EU, kdo to má na starosti, statistiky z jiných zemí...) byl by snímek mnohem snáze koukatelný. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama