Reklama

Reklama

Můj únosce

(festivalový název)
  • Velká Británie My Kidnapper
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Velká Británie / Kolumbie / Německo, 2010, 82 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2003 proběhla světovými médii zpráva o únosu skupiny turistů v kolumbijských horách. Jedním z nich byl i Brit Mark Henderson, který v zajetí nakonec strávil více než tři měsíce. Necelý rok po propuštění mu k jeho velkému překvapení přišel e-mail od jednoho z únosců jménem Antonio, člena marxistické guerillové skupiny, který se mu snažil vysvětlit důvody jejich únosu. Po pěti letech vzájemné korespondence se Mark Henderson společně se třemi dalšími oběťmi únosu rozhodl vrátit se na místo činu a s Antoniem se osobně setkat. V lůně nádherné přírody kolumbijské džungle, která se ale pro unesené stala noční můrou, začíná napínavá rekonstrukce celé události umocněná znepokojivou hudební kulisou v duchu úvodní skladby skupiny Radiohead. S využitím televizních zpravodajských šotů informujících o únosu i deníkových záznamů a vzpomínek všech zúčastněných včetně Antonia tvůrci brilantním způsobem oživují veškeré peripetie dramatické události a docházejí ke zjištění, že skutečnou motivací únosců byla snaha upozornit svět na zvěrstva, která zde na vesničanech páchají kolumbijské paramilitární oddíly. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (4)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že únosce dostane víc prostoru (ne že se objeví až v poslední třetině filmu), že se bude s unesenými dohadovat o politice, médiích, drogách či guerillách SPOILER: (ne že únosce jen poznamená, že co dělali, bylo nutné a šmitec). KONEC SPOILERU Neříkám, že výsledek byl špatný - strach, uvažování a utrpení unesených Evropanů a Izraelců bylo ukázáno dobře (i z filmařského hlediska). Jen jsem zklamaný z toho zavádějícího názvu, mělo se to jmenovat O unesených turistech. O únoscích se člověk nedoví skoro nic. ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Autoterapie filmovým dokumentem... Situace v Kolumbii je již po desetiletí nepřehledná, nebezpečná a země je plná všelijakých bojůvek různého ražení (marxistických guerill, ozbrojených složek drogových kartelů, paramilitárních provládních sil, apod.). Přesto každoročně přijíždějí do země tisíce turistů a řada z nich vyráží i do méně přístupných a hůře kontrolovatelných končin za přírodou, památkami, dobrodružstvím... A řada z nich se stane obětí únosu... Od počátku tak snímek probouzí řadu otázek: Uvědomovali si skutečně aktéři, do čeho tzv. jdou? (podle debaty s režisérem po projekci jim tehdy britské ministerstvo zahraničí na dotaz označilo oblast kolumbijské Sierra Nevady, kam směřovali, za bezpečnou zónu - dnes už ji prý takto necharakterizují...); Jak se různí lidé vyrovnávají s těžce stresovou situací? (muži - žena, Brit - Němka - dva Izraelci); Dokáží se vrátit na místa, která navždy změnila jejich životy? Byl to dobrý nápad? A co setkání s dvěma únosci (muž a žena), kteří některé z nich sami kontaktovali, aby se jim pokusili vysvětlit důvody svého činu? ... Film se drží ryze subjektivní linie (deníky, vzpomínky, rozhovory) obětí únosu versus pokusu o vysvětlení ze strany dvou únosců. Nic bližšího (širší kontext) o politické, ekonomické ani sociální situaci Kolumbie posledních dekád se divák nedozví (snad jen že v utrpení obyvatel venkova jsou namočené všechny bojové složky v zemi působící). V této komorní a vysoce emociální lince je také snímek nejpůsobivější a naštěstí nesklouzává k nějakým laciným jednostranným obviněním. PS: Smysl pro opravdu černý humor projevila německá exekutiva a justice, když vlastní občance a jedné z obětí únosu Reini soudně přiřkla úhradu poloviny nákladů za její evakuaci vrtulníkem z oblasti po propuštění. Bližší info zde: http://mykidnapper.com/donate ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Dokumentární lahůdka, citově velmi přesná a psychologicky dobře zvládnutá. Téměř s jakoukoli postavou se divák může velice dobře ztotožnit a prožívat jeho utrpení s ním. Potěšili především svobodomyslní bojovní Izraelci. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama