Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osudy tří německých muslimů v Berlíně se jednoho dne propojí ve snaze najít si své místo mezi vírou a moderním životem v současné západní společnosti. Lákavý svobodný životní styl se dostává do rozporu se silně zakořeněnými tradicemi.
Příběh o lidech v krizi, v extrémní situaci a také o tom, jak tito lidé zkoumají své okolí, společnost a náboženství. V současném Berlíně, během razie na utajené zaměstnance v jednom skladu, se setkají tři mladí, v Německu narození muslimové. Ismail, policejní důstojník tureckého původu dospěl k bodu zlomu, přemýtá o loajalitě vůči svému povolání i své ženě, zamiloval se totiž do nelegální imigrantky Leyly. Sammi je rozpolcený mezi svou vírou a neodolatelnou touhou, jíž cítí k jednomu ze svých kolegů, navzdory svým silně homofobním přátelům. Uklidní ho Imam, liberální náboženský vůdce, vážený místní komunitou, který však sám prochází osobní krizí. Jeho dcera Maryam se totiž vydala ultrakonzervativním směrem, přestože byla vychovávána tak tolerantně. Všichni tři musí najít své místo mezi vírou a moderním životem v současné západní společnosti, mezi lákavým svobodným životním stylem a hluboce zakořeněnou tradicí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Shahada mě celkem zklamala, což mě opravdu mrzí, když vezmu v potaz tak solidní námět. Tvůrci nakousli vedle otázky náboženství další ožehavé problémy jako nechtěné těhotenství či problematiku sexuálních menšin, nicméně mi přišlo, že se přitom drželi až příliš na povrchu a celý příběh, který byl složený z více či méně propletených povídek, pak působil plytce a bez emocí. Vedle toho mi žádná z nosných postav nebyla sympatická, a i když má film slabých devadesát minut, tak se poněkud táhl. Škoda! Okrajově musím alespoň ocenit podobu úvodních titulků, které měly pěkné vizuální provedení. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak se žije muslimům v Německu. 1) 30letý spoluscénárista a režisér afgánského původu Burhan Qurbani nás ve svém debutu zavádí do světa muslimů, kteří, ačkoli s námi a vedle nás, žijí trochu jinými problémy. Growing up as a Muslim, living in a Western society, I sometimes made lifestyle decisions ... that made me feel guilty for not being a good Muslim. 2) Ačkoliv snímek podává svědectví o obtížném překonávání fundamentalistických postojů na příkladě islámu, mohlo by jít stejně tak dobře i o fanatické představitele jakéhokoli jiného náboženství. 3) Zážitek ze zajímavého díla umocňují příjemné herecké výkony 34letého potomka chorvatských rodičů Carlo Ljubeka (policista Ismail), 23letého Sergeje Moyi (bělošský gay David), 24letého Buraka Yigita (provokatér Sinan), 21letého Jeremiase Acheampona (nigérijský gay Samir) a zejména 27leté Maryam Zareeové, původem z Iránu (imámova dcera Maryam). ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Snaha o přiblížení světa muslimů v současném Německu, ale stísňující, neurovnané. (Jak říká jedna kritika: Neuvěřitelné příhody věřících) ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama