Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 2

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 604)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že Sacha Baron Cohen úspěch Borata jen tak nenapodobí. S Brünem se mu to nepodařilo a tentokrát se vzdal dokumentární formy, zkusil opravdový film s opravdovým dějem... A ačkoliv to dopadlo lépe, často je to i takové rozporuplné. Spousta situací k popukání, ale také hodně zbytečných (a opakovaných) vtipů v uvozovkách, plus dost ledabyle odbytý závěr, který se podle mě jen naoko tváří, že si z podobných klišé střílí. Tři a půl. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Diktátorská nálož nekorektnosti, terorismus proti dobrém vkusu. Tohle je dál než Borat a Bruno, je to karneval nespoutaných sviňáren, pošlapaných tabu a znesvěcených model. V rozjebaném světě mi Diktátor připomíná ostrov zdravého rozumu, kde demokracie = možnost svobodně se smát všemu a všem (od fóbií přes žánrová klišé romantické komedie až po absurditu doby). Slabá místa to má, ale házím na ně dlouhej vous. Na otázku, jestli to bylo spíše aladeen, nebo aladeen, odpovídám jasně: bylo to naprosto ALADEEN. Nejšílenější mainstreamová satira za poslední roky, která ze Zohana dělá jen dalšího vyholeného aktivistu... (btw. konečně někdo adekvátně vyjádřil romantiku samohany) ()

Reklama

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Skoro je chyba, že je tam těm vtipů až moc (a jak je u Cohena zvykem velmi rozdílného druhu a úrovně), takže se člověk zasměje asi jen každému třetímu. Další věc je, že Cohen šije do všech natolik "vyváženě" (ano, je to paradoxní), že trochu zanikne hlavní satirizovaný cíl - což IMHO je nekonzistentní vztah USA k různým diktaturám. Od Cohena jsou navíc všechny vtipy sice nekorektní, ale v podstatě bezpečné - vzdělaný bohatý Žid s hordou právníků za zadkem si dělá legraci ze všech, aniž by mu cokoli hrozilo a aniž by se pro cokoli musel angažovat. V tom se velmi liší od Chaplina, který za války natočil Diktátora a po válce se stal nežádoucí osobou. Ale jinak - jeden z vrcholných komediálních kousků posledních let. Proslov o tom, jak se liší demokracie od diktatury, je geniální. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Miestami trápne, miestami priemerne, miestami neskutočné hlody. Niekoho pobúri, niekoho pobaví. Nemôžem povedať, že by ma táto šaškáreň nebavila - to by som klamal. Sem tam som sa usmial, sem tam uškrnul a asi tri krát pukal od smiechu. Presne taký je Diktátor. Lepšia komédia, ktorá však opakuje staré vtipy, ktoré sme už niekde videli, doplnená o nové gegy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se fakt tesil a ackoliv zklamanej nejsem, zas tak ultimatni pecka to neni. On je problem v tom, ze 90% vtipu neni ani tak vtipnejch, jako naprosto nekorektnich, Cohen totiz urazi a zesmesnuje naprosto cokoliv a rve tam jednu hlasku za druhou, az je toho ve vysledku skoro az moc a clovek pak ani nema cas si to uzit, protoze nez se pobavite nad jednou situaci, uz prudi nekoho jinyho. Cohen je v roli naprosto dokonalej, Faris se taky neztrati, ta je tak idealne vymleta, aby se k nemu hodila a ostatni osazenstvo je ve svejch rolich presny. Hodne me pobavil Reilly a cameo Nortona. Celkove tak 100 minut od prvni do posledni minuty narvany vtipama, ale zatimco treba u Borata jste se vetsine zasmali, tady budete u vetsiny zirat, co ze si to ten magor nedovoli a jak tohle moh schvalit nekdo natocit. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Severoamerické tržby byly 59,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 179,4 mil. (NIRO)
  • Fiktivní stát Wadiya kopíruje území státu Eritrea ležícího při Rudém moři. (Chegi)

Reklama

Reklama