Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na prázdninovém táboře hraje skupinka lidí zvláštní hru na válku, která se ale zvrtne tak, že se v ní bude bojovat o holé přežití. (Hans.)

Recenze (10)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický snímek ve stylu Battle Royalle nebo spíše Desátá oběť. Skupinka třiceti nudících se dobrodruhů si zaplatí vzrušující zážitek. Dostanou zbraně a úkol obsadit pevnost bráněnou profesionální jednotkou vojáků. Počet ostré munice je přísně omezený a existuje mnoho nepsaných pravidel, takže se na první pohled zdá, že šance jsou spíše na straně nadšených útočníků. Jenže válka, byť simulovaná nemá žádné slitování. Následuje klasický rozklad charakterů. Někoho propadne bojovému šílenství, někoho ochromí zbabělost, jiný v sobě najde odvahu a schopnost velet. Režisér se nevyhýbal naturalistickým scénám, takže postupně vybudoval znepokojivou, ale vtahující atmosféru. Bohužel závěr jeho práci lehce devalvoval. Silný film, jemuž nevadí ani neznámí herci, ani minimální rozpočet. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skupina lidí různého společenského zařazení, pečlivě vybraných na základě zkoušky děsivým psychologickým experimentem, soutěží pod vedením svých nadřízených ve jménu vzájemných bojů, bitev, střílení a řady jiných šílených úkolů... Příběh, který nechává své postavy bojovat v tvrdé soutěži výhradně uvnitř uzavřené komunity (dokumentované pouze jedním fotografem), může tvořit i zajímavý předstupeň ve filmových antiutopických vizí zaměřených na reality-show např. ve francouzské Ceně za nebezpečí či britském Rollerballu. To, co v roce 1979 natočil Miklós Szinetár jako sci-fi, dnes již v některých disciplínách může připomenout různé drsné dobrodružné soutěže, které jsem už jako malý kluk z času na čas zahlédl ve společnosti rodičů v TV a už tenkrát mě občas spíše děsily. A děsí mě stále víc postupně se naplňující představa lidstva, které je schopné s napětím zápaleně sledovat klidně i lidi autenticky bojující o svůj život v obskurních podmínkách, stanovených bezskrupulózními pořadeteli s cílem zábavné senzace. K výrazné spokojenosti z filmu Pevnost bych vedle kritického apelu zmínil i velmi zvláštní pohltivou atmosféru, k výhradám pak poněkud velké množství zvratů na závěr, jejichž náhlost a mírná překombinovanost mi příliš neseděly k předchozímu ději. I když se zdála spočátku stopáž dlouhá, zpětně oceňuji pomalé tempo s propracovaným vývojem konání postav v netradičních podmínkách. V rámci maďarské kinematografie šlo o moje první setkání se žánrem sci-fi a byl to rozhodně unikátní zážitek. [80%] ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé scény určitou sílu a zvláštně podmanivou atmosféru mají, do určité chvíle to i funguje jako celek, ale jednak jsem od toho asi čekal krapet víc a pak taky mé převažující pozitivní dojmy po většinu filmu pokazila poslední půl hodina, která přicházela s jedním nahodilým zvratem za druhým, že mě to pak spíš jen dokázalo dokonale otrávit. Už jen (a hlavně) kvůli tomu už to znova vidět nemusím a víc jak průměrný zážitek to pro mě taky nebyl. A přitom ten rozjezd byl skvělý a dost jsem se těšil, co z toho nakonec vypadne, no... Ale tak co už, i tak jsem rád že jsem to mohl vidět, protože to je skutečně celkem raritní záležitost a podle některých zdejších komentářů (a nemám problém jim nevěřit) taky byla dlouho nesehnatelná. Koneckonců, nejspíš jediné existující anglické titulky vznikly až v roce 2016, tak to taky o něčem svědčí. Btw, nečekal bych, že v maďarském filmu z roku 1979 uvidím Borata a Arnoštka :D 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Omyl a moje sklamanie z filmu je, že to nie je sci-fi film, pretože neobsahuje žiadny vedecko-fantastický prvok. Je to fikcia, rovnaká ako väčšina ostatných filmových fikcií. Čo sa týka témy a príbehu, rozbieha sa pomaly, opis postáv a skutočnosti začína po čase nudiť. Zmení sa to ale po vkročení do pevnosti, keď sa do sŕdc "vojnových" klientov začína vlievať pocit moci. Záver je zbytočné preplnený zvratmi. Napriek tomu musím pripustiť, že sa jedná o mierne nadčasový snímok, naviac nie zle spracovaný. Hodnotenie: 60% ()

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Guyla Hernádiho. (Hans.)
  • Natáčanie prebiehalo v pevnosti Dobrošov pri Náchode a v Delostreleckej tvrzi v Dobrošove. (dyfur)

Reklama

Reklama