Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojdílný televizní film Mŕtvi nespievajú natočil Andrej Lettrich podle předlohy Rudolfa Jašíka. Odehrává se během druhé světové války a seznamuje nás s osudy lidí ze slovenského města Pravno, kteří se museli vyrovnat se spojenectvím s Německem. Jde třeba o otce dvou dětí Münicha (J. Kroner), co byl nucen svůj dům předělat na tkalcovnu pro německou armádu a jenž propadl nezřízenému pití. Nebo místního člena utajené odbojové komunistické buňky Driňu (E. Romančík) vedoucího spory s mladým pošťákem Remešem (K. Spišák), jehož za jeho hloupé eskapády považuje Driňa za anarchistu. Či Žida Häksche (J. Budský), který se ukrývá před nacisty v domě pana Machoně (L. Chudík). Příběh však sleduje také slovenskou jednotku na východní frontě bojující na straně Německé říše. Mezi nimi je i poručík Ján Kľako (Š. Kvietik), pocházející právě z Pravna. Za ten čas v armádě si prošel svým a čím dál tím více je na pochybách – za koho vlastně bojuje, za jakou myšlenku a pro co se má obětovat? Přestává všemu věřit a od zhroucení a zoufalství jej dělí jen jeho krajané-spolubojovníci, ale také i rum… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

2WW prošla celou Evropou a zanechala všude jen bídu, smutek, žal a smrt. Náš příběh sleduje jednotku slovenských vojáků, kteří musí poslouchat rozkazy jiných národnostních menšin. Jenže začínají být nespokojeni a s blížícím se koncem války vezmou věc do vlastních rukou.... 70% *** Skutečná stopáž: 1.díl - 77 minut, 2.díl - 71 minut. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slováci na strane fašistov, niektorí jasne, niektorí váhajúci, takto ich vo filme často nevidno. Dva príbehy, jeden na fronte, jeden doma, na oboch sú zaujímavejšie momenty, aj tie slabšie. Na fronte vyniká Kvietik a doma v opačnom smere exceluje Chudík. Ten jeho arizátor, to bol špeciálny prípad. No aj tak by bolo lepšie oba filmy vtesnať do jedného stominútového a bolo by to skvelé. –––– Vrátim sa domov. Vrátim, ako fašírka, pekne zabalený v konzerve a na tej piksli moje meno. Aby sme sa náhodou nepomiešali. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Psychologické válečné drámo v kvalitě nejvyšší. Zdecimovaná morálka slovenských vojáků sloužící Wehrmachtu, zmar, šílená mysl na frontě i doma, těžce pokřivené charaktery křesťanských obchodníků otáčející se dle aktuálního vývoje, ale i trocha té zrudlé nutnosti, což byl, společně s lehce ukvapeným závěrem, jeden z důvodů mého hodnocení. Celkově se ovšem jedná o velmi ojedinělou sondu do temného období Slovenského štátu s excelentním herectvím (jak bývá pod Tatrami zvykem), vynikajícími dialogy i monology a nadprůměrnou režií. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Válka prověřuje charaktery lidí. Jeden z prvních otevřených pokusů o vyrovnání se s neblahým dědictvím minulosti je, jakkoli ovlivněn dobovou (socialistickou) rétorikou, silným příběhem o hrdinství, zbabělosti, podlosti a statečnosti, o povaze národa v širších souvislostech. Režisér Andrej Lettrich záměrně nechává prolnout obě prostředí, v nichž se román i jeho televizní adaptace odehrávají, čímž před divákem vyvstává neobyčejně plastický obraz duševní krajiny člověka. Soubor předních slovenských herců i na malém prostoru vytváří pozoruhodné portréty lidí poznamenaných válkou a její krutostí – za všechny stačí připomenout Ladislava Chudíka v roli dobráka se zištnými úmysly a Jozefa Budského, jehož starý židovský obchodník Häksch, skrývající se na půdě vlastního domu, je brilantní charakterovou studií člověka, odmítajícího život v každodenní realitě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi rozpačitý pokus vyrovnat se s existencí Slovenského štátu. Lettrich nikdy nepatřil ke špičce slovenských tvůrců, ale tady si i v rámci své filmografie vybral slabší chvilku. Rušivě na mě působí kde co, od hereckých výkonů, kdy selhávají i taková esa jako Kvietik nebo Kroner, přes atmosféru rozkladu režimu (to, co mi Lettrich popisuje, bych bez problémů skousl v létě 1944, nikoliv o dva roky dříve), po jednotlivé postavy a jejich dialogy. Navíc je zjevné, s jak nízkým rozpočtem musel pracovat. Za pět padesát se zkrátka válečný a historický film dělat nedá. Tomu a stáří filmu přičítám i horší technickou kvalitu, měl jsem problémy se zvukem a jen s obtížemi jsem dešifroval některé pasáže. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu z roku 1960 Rudolfa Jašíka, který však zemřel před dokončením třetí části románu. (Terva)

Reklama

Reklama