Reklama

Reklama

Útok na věžák

  • Velká Británie Attack the Block (více)
Trailer 1

VOD (1)

Producenti filmu Soumrak mrtvých uvádějí Útok na věžák, strhující, zábavné a strašidelné akční dobrodružství, ve kterém se pouliční gang mladistvých utká s invazí brutálních monster z vesmíru. Londýnské sídliště se tu mění na sci-fi bitevní pole, byty pro lidi s nízkým příjmem se stávají pevností v obležení a z bandy výrostků jsou nezastavitelní hrdinové. Centrum města se utká s vesmírem a bude to bomba. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (501)

JFL 

všechny recenze uživatele

Na letošním MFFKV velmi vítané osvěžení, a to nejen žánrovým půdorysem a humorem, ale i kvalitou. Ovšem i mimo kontext ztrápených a utrmácených festivalovek je "Attack the Block" skvělý počin pohybující se na hraně žánrové travestie, lokálního ozvláštnění schémat a svižné akční komedie o mimozemské invazi. Koncept přesazení potencionálně spektakulárního a bombastického fantastického příběhu z prostředí iluzorního komiksově idealizovaného světa do (hyper)realistického předměstí může připomenout geniální britský seriál "Misfits", ale Cornishův debut na rozdíl od seriálu nestaví na postavách, nýbrž na prostředí a schématech. Schémata zde nejsou intenzifikována či absurdizována jako v jiných žánrových variacích, ale podobně jako např. v geniálním "Somrákovi s brokárnou" jsou ohlodána na naprostý naivní základ, což ale tentokrát skvěle vystihuje postoje předměstské "problémové" mládeže, která se pozérsky stylizuje právě podle primitivních (prazákladních) obrazů genderové maskulinity a feminity v popkultuře. Z kontrastu mezi dětinskostí a schematickou siláckostí nezletilých hrdinů vyvstává většina zdejšího humoru i žánrové reflexe, která nenásilně ukazuje směšnost schémat i stylizace podle nich. Současně je sympatické, že film zůstává věrný svému prostředí i stylem, když účelně mísí dynamičnost formy s laciností produkce. Navíc lze říct, že "Attack ther Block" je záslužné dílo, protože má potenciál přilákat jak diváky z vyšších sociálních tříd i mládež, která byla předobrazem zdejších hrdinů, a zatímco první skupině může pomoci nahlédnout podstatu fungování předměstských komunit, tak pro ty druhé může být nevtíravým pozitivním vzorem - taková britská předměstská verze blaxploitation. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Akční, komedie, sci-fi a ještě to má v merku Velká Británie? Naprosto perfektní zábava, ze které jsem nedokázal spustit oči. Bylo to brutální a vtipný dohromady, dialogy otevřely tisíc témat k diskuzi na téma Britská mládež a hlavně to bylo příběhově neskutečně zábavný, přičemž tomu dost pomohl i fakt, že jsem si od Soumraku mrtvých zamiloval Nicka Frosta, který si tady sice zahrál jeden vedlejšák, ale každopádně byla radost ho opět vidět. Paul byl derivát toho, co si Angláni připravili při Útoku na věžák. Film, který si určitě nejednou zopakuju, už jenom minimálně kvůli těm hláškám, který tam padají jedna za druhou. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Varování pro mimozemské agresory: Zvažte místo přistání, neboť v některých typech čtvrtí by mohl být váš létající talíř přeparkován do sběrny cenných kovů! Cornishova rozpustilá lacinost, místy infantilní, místy s otupělou čepelí sociální kritiky, každopádně nějaká adorace, či podpora výkvětu mládeže nehrozí a to ani navzdory jejímu náhlému polidštění. I když, Moses na konci visící za vlajku Union Jack možná naznačuje, že státní systém nakonec takové chlapce vždycky podrží.. Tímto bych hrozně rád poděkoval Shadwellovi za návod, jakými třemi způsoby si mohu jako divák Attack the Block vyložit. Buď jako kretén, nebo jako blbec a nebo jako on. Zdá se, že bubáci existují a někteří je mají pořád pod postelí.. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mimozemský šmejd si neměl vybrat k přistání na Zemi zrovna londýnský činžák plný dětských gangsterských partiček... Nápad to není špatný, ale abyste s ním vystačili na celý film, chce to ještě nějaké originální věci navíc. A ty zde chybějí. Máme tady dětské grázly a zlodějíčky, kteří mluví sprostě, okrádají mladé holky na ulici, zabijí emzáka a jdou se zhulit k jednomu dospělému magorovi – a pořád mluví takovým tím spíše harlemským, než londýnským slangem o blbinách. Ale i když se objeví víc potvor, chybí každé další scéně nápad, nějaká pointa – zkrátka se tak nějak vedle sebe řadí obrazy toho, jak někdo někam utíká, něco cool říká, drsně vypadá, emzáci někoho žerou. Bez nápadu, bez vtipu. K tomu si připočtěme i nelogičnosti uvnitř samotného vyprávění (třeba jak rychle emzáci zatočí s policajty, ale v dívčím pokoji jsou slabí jak čajíček). Chtělo to celé domyslet, aby z námětu vznikl skutečně dobrý a vtipný biják, tohle zůstalo žel na začátku cesty. Mimochodem, když si čtu ta sofistikovaná pětihvězdičková hodnocení... Kdyby jejich autoři potkali podobnou partu sami v noci v pusté ulici, asi by se tak filozoficky nezamýšleli nad možným zlatým srdcem jejich vůdce. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

Net/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 7/10/// +netradiční, originální, napínavé, akční a vtipné -ještě více vtipů bych uvítal, větší rozpočet a velkolepější akci rovněž, takhle to působý jako "malý" film/// Útok na věžák je svým spůsobem unikátní film. Na nic si nehraje a snaží se bavit. Přitom se občas dokáže tvářit vážně a trochu postrašit. Je to taková nová podoba Critters s Nickem Frostem ve vedlejší roli. Kdyby byl ještě větší tah na bránici, hodnotil bych ještě lépe. I tak ale stojí za zhlédnutí./// Celkem 76%/// ()

Galerie (37)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Útok na věžák se oficiálně dočká dvojky

Útok na věžák se oficiálně dočká dvojky

19.05.2021

Před deseti lety přišel britský režisér a scenárista Joe Cornish s žánrovým mixem o gangu mladistvých delikventů, který musí čelit invazi brutálních monster z vesmíru v prostředí londýnského sídliště… (více)

Jak vznikla britská tajná služba?

Jak vznikla britská tajná služba?

29.03.2014

Špiónů není nikdy dost. Prakticky v každém druhém blockbusteru se představí někdo od CIA nebo FBI, nejslavnější filmový ostrostřelec má ale domov jinde. James Bond je (samozřejmě fiktivním) agentem… (více)

Černošské kladivo na Hitlera

Černošské kladivo na Hitlera

16.03.2014

Když se před třemi lety objevil v hlavní roli malé britské sci-fi Útok na věžák, nikdo ho neznal. Za svou roli byl nominován na několik britských ocenění pro hereckého nováčka roku, od té doby se… (více)

Hledá se režisér pro Star Trek 3

Hledá se režisér pro Star Trek 3

04.11.2013

A vypadá to, že studio Paramount a produkční společnost Skydance mají favorita. Ještě nedávno padala jména typu Jon M. Chu a Rupert Wyatt. První se ale zřejmě vrhne na G.I. Joe 3 a druhý, ačkoli zněl… (více)

Reklama

Reklama