Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický dramatický příběh zdravotní sestry a těžce nemocného automobilového závodníka a továrního jezdce... Autoři scénáře silně pozměnili předlohu (tam je hrdina novinář a nemá naději na vyléčení), ale hodnoty z výsledného díla to nepozvedlo. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne temny film s depresivnim vizualem, depresivnim dejem a (dokonalou) psycho muzikou. Na pozadi rally zavodu=potesily retro autaky i styl tehdejsiho zavodeni (byt zde ve filmarske licenci), to mam rad. Zahrane to bylo dobre, jen jsem nepochopil vubec duvod predabovani do cestiny - proste ten efekt, kdy koukate na zname slovenske herce a slysite je mluvit hlasem znamych ceskych hercu, je rusivy... (prestoze predabovane to bylo vlastne docela dobre) 3+ ()

in4mator 

všechny recenze uživatele

- "Jeďte co to dá, kdyby něco, tak... spravit se to dá dycky." Ač jsem velkým fanouškem rally a ve filmu dostalo závodění a ty věci kolem mnohem větší prostor než jsem čekal, nemůžu dát filmu vyšší než průměrné hodnocení (zaokrouhlené dolů). Přijde mi, že je to natočeno podivně odtažitým způsobem, někdo by se u filmu mohl i dost nudit. Protože se toho za celý film opravdu moc nestane, myslím, že by se mělo stavět právě na kvalitní dramatičnosti. A ta je tady taková bezzubá, určitě by šlo z toho mála vyždímat víc napětí a "psychologična"... ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi se povedl scénář, ocenila bych i to tajemství, kterým je dlouho obestřena choroba hlavního hrdiny. Liškovi se podařila mimořádně hravá hudba. A tak jedinou skvrnou na kráse zůstává naprosto nepochopitelný výběr dabéra pro Kvietika. Emilka Vášáryová mluvící hlasem Libušky Švormové mi přišla celkem přirozená. Ale Jan Tříska kničící za Štefana Kvietika mi trhal uši. Jen si říkám, jak skvěle by to znělo, kdyby ústy Kvietika promlouval třeba Zahajský. Ale co se dá dělat? Nikdo a nic není dokonalé. I když nemám ráda automobilové závody, napjatě jsem sledovala Karlův dojezd do cíle. Za tohle lze snad odpustit i ten nesmyslný dabing. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Příběh je postaven na výborných výkonech dvou hereckých osobností slovenského umění, Štefana Kvietika a Milky Vašáryové, která se mi poslední dobou líbí herecky i žensky mnohem víc než její mladší sestra. Předloha Marie pujmanové je zajisté jenom velmi volná, neznám originál, ale pochybuji, že by Pujmanová psala ve své době o rallye. Příběh je přesto strhující, velmi dobře zobrazuje postavu umanutého rallye jezdce, jemuž předpovídají kvůli těžké chorobě (nebo předchozí nehodě?) konec kariéry, ale který se nechce své lásky vzdát; na druhou stranu typicky žensky zamilované nemocniční sestry Aleny, která nedokáže zabránit riskantní účasti svého milého v Československé rallye. Film jsem dosud neviděl, a tak to byl skutečný zážitek. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco se na filmové přepisy Marie Pujmanové ze 40. let pomalu zapomnělo, autorka předlohy nechvalně proslulého seriálu Lidé na křižovatce, který byl věnován 50. výročí KSČ, byla ještě jednou připomenuta Známostí sestry Aleny. Ať už původní nápad byl jakýkoli, normalizační adaptace posledního dokončeného románu Pujmanové, je jednoduše řečeno slabá. Úsporný text předlohy soudobým filmařům na Barrandově nestačil, změnili prakticky vše a ze zralého ženského románu vytesali patvar plný nemocničních chodeb a sedadel spolujezdce automobilového závodníka... V hlavních rolích dva oblíbení slovenští herci, jejichž výkony sráží nevhodně zvolený dabing. ()

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama