Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento snímek se dnes - více než čtyři desetiletí po svém vzniku - vyznačuje spíše dokumentačními hodnotami. Zprostředkovává totiž podobu divadelního nastudování Čechovovy hry, jak ji předvedla činohra Slovenského národního divadla v Bratislavě. Divadelní i filmové režie se ujal Jozef Budský, usilující, aby zejména v detailech přiblížil duševní rozpoložení jednotlivých postav, jak se zračí v držení těla, v gestech, ve tváři. Zachovává ovšem ryze divadelní herecký projev, zvláště v deklamativní mluvě. Záznam divadelní inscenace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Těžká psychológia, ale i humor, který má zde na starost opět vynikající František Dibarbora. Zdánlivě nekončící večírek v jednom domě, který je i nedobrovolným vězením, nejen pro nemocnou Ivanovovu ženu, ale i pro něho samotného. Filosofie skupiny lidí založená na měšťáckých nešvarech, a končící nekompromisním přiznáním se k vlastní osobě. Ivanov a jeho osud za dveřmi. Nedokáže ho rozplést, nic nepřináší úlevu, práce, přátelství, ani láska. Zbytečnost vlastní existence dosahuje vrcholu. Duševní osamocení mezi spoustou lidí, kteří ovšem do Ivanova nevidí. On se musí projevit sám. Film není žádný záznam divadelní inscenace, je zde skvělý interiér, snímaný skutečně perfektní kamerou. Být k tomuto snímku přizván Zdeněk Liška, plný počet by byl neoddiskutovatelný. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Bergmanovsky (v psychologické a existenciální interpretaci Čechova i výtvarným řešením prostoru, koneckonců i I. Bergman byl divadelní režisér) laděný film, který sice vychází z divadelního představení SND, ale filmařsky ji dotváří (rozhodně nejde o dokumentární záznam, jak praví text distributora) včetně práce se zvukovou a hudební složkou a výraznou střihovou skladbou. ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Čechov = standardní nuda. Nezachrání to ani Machatův přesvědčivý herecký projev. Není co hrát velice. Prostě klasika. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Extrémní filosofování se smrtelně vážnou tváří. Ředěné nějakým tím sedánkem s veselým strejcem, který rád dělá dřepy. Hlavní hromádka neštěstí v jedný vteřině nadává, v druhý se omlouvá a furt dokola. Závěr se svatbou – nesvatbou už fakt hodně nepovedená tragikomedie. Ze zoufalství se směju. V posledním záběru grupa žvanilů smutně kouká a dumá: kam zmizel GLOBUS??? Symbolika: 13:25 – 3x6; 14:51 – Mrvečka – merkel sign; Cvičitel: „Dovolám si bľahoželat tejto zemegúľi…“ 42:26 – globus; 42:33 – pán s globusem hezky točí; Globus je dobře promazaný, točí se ještě v čase 43:22 – skoro jako ze-mě-guľa; globus je v záběru až do 44:05; 44:59 – globus je dobrý společník. Má čestné místo u stolu. 45:34 – nádherné podání ruky Dibarbora, pak ještě dvakrát; 56:17 – globus; 58:19 – globus; 1:03:02 – globus; Asi nejhorší divadlo v mém životě. Hlavně, že tam mají chytrolíni globus. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama