Reklama

Reklama

Dojemné drama o ilegálních přistěhovalcích vypráví o tvrdě pracujícím Carlosovi Galindovi, jenž sám vychovává syna v pubertě. Ze všech sil se mu snaží vytvořit prostředí pro lepší život, a tak se rozhodne opustit svou práci zahradníka v L.A. a odstěhovat se z města, aby své jediné dítě uchránil od tamních gangů a dostal ho na slušnou školu. Koupí si vlastní náklaďák, takže si může dovolit přijímat více zakázek. Jenže v nelítostném městě není lehké žít s americkou lehkostí, zvláště, když jsou na každém rohu imigrační agenti anebo grázlové, kteří se snaží zlákat jeho syna na cestu zločinu. Carlos se každý den bojí toho, že bude deportován…
Režisér Chris Weitz natočil silný ovšem povznášející pohled na každodenní heroický boj imigrantů ve snaze konečně žít svůj americký sen. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (109)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Žijeme si náš obyčejný, fádní život uprostřed Střední Evropy v malé české kotlině, kterou z jedné strany obepínají Krušné hory a ze strany druhé Beskydy. Když se zatopí Holandsko, vadit nám to nebude. Když se potopí i Německo, o to líp, budeme mít moře. A pořád u toho budeme pít to typické české pivo, na které je každý hrdý a málokdo se v té naší zemi v něm opravdu vyzná. A to si říkáme odborníci na pivo...No a na ten náš život, který nám beztak půlka Evropy závidí a zbytek nechápe, neuvěřitelně nadáváme. Nadáváme na politiky. Nadáváme, že odhlasovali tohle a tamto. Že to jsou zmrdi, co jenom kradou jeden halíř za druhým. Vlastně stejně tak, jako čeští fotbalisti, kteří zrovna nedávno odhlasovali, že si nechají proplatit půlku prémií, které mají být pro případný postup na fotbalové EURO 2014. Jsme vychcaný, chceme víc a ve výsledku nebudeme mít nic. A v jednom kuse si stěžujeme a nadáváme. Přitom nám ale vůbec nedochází, že může být hůř. Že může být tak hrozně, že lidé na druhym konci světa na černo utíkají ze své země, aby se jim žilo líp. Utíkají do USA, protože ta nabízí nepřeberné množství možností a hlavně nabízí chuť žít. V tomto světě, který si vůbec během našeho běžného rejpání neuvědomujeme, se denně dějou věci, které nedokážeme pořádně ani pochopit. Věci neuvěřitelně emotivné a smutné, které stojí za to vědět a uvědomit si. Za lepší život totiž bojují i postavy tohoto filmu a musím říct, že bylo něco krásného, ale zároveň něco tak smutného sledovat právě jejich perfektně napsané postavy. Nejsmutnější na tom všem je, že tohle není jenom pouhý film...ale krutá realita. A to by si každý Čech u píva měl uvědomit, než spustí další blamáž nekonečných nadávek. Jen více takových filmů do nás...čecháčků. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zřejmě naprostý vrchol schopností Chrise Weitze. Nezbavil se sice neschopnosti vystavět realisticky vyhlížející charakter (opět ani jedna z hlavních postav nevypadá jako člověk, který by mohl existovat), ale alespoň celek se mu nerozpadl pod rukama. Proto tenhle kříženec Zloděje kol a Crashe funguje. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jak zde píše hodně uživatelů, A Better Life není nijak zvlášť originální dílo a na podobné téma vzniklo a ještě vznikne spousta jiných filmů. Ale Za lepší život patří k těm lepším. I přes moji občasnou nedůvěru k množství finančních prostředků ústřední dvojice (kde pořád brali peníze na jídlo, na vodu, elektřinu?) na mě působí snímek opravdově. Navíc je tu kromě tvrdého života imigrantů dobře vykreslen také vztah otce a syna. A Demiánu Birchirovi jeho roli opravdu věříte; nevím, jestli je to přímo na Oscara, ale třeba i díky působivé scéně rozhovoru otce a syna ve věznici (pro někoho nejspíš jenom slzavé údolí) má rozhodně šanci. Konec vyzněl na můj vkus možná příliš nadějně, ale nevadí mi. Slabší 4*, spokojenost. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Prečo ľudia majú deti? Presne ako vo filme odpovedal otec svojmu synovi, aby mali prečo žiť. Je smutné, že nevidia všetko ostatné krásne a vzácne na svete. Je smutné, že nechcú urobiť práve pre svoje deti tento svet lepším. Každopádne otec sa snažil, ako vedel a príbeh bol pútavý a plný emócií, netlačil však na pílu a to sa cení. Keby mal lepšie posolstvo než len to, že rodičia milujú svoje deti až za hrob a gangy sú zlé, možno by dostal odo mňa aj plný počet. Takto len slabšie štyri. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Minoritní skupiny jsou pro filmaře lákavým námětem už celou řadu let. S čím novým přichází tenhle snímek? Nesnaží se o líbivost, ale spíš cílí na city diváka. Což je asi dobře, ale zároveň se nedokážu po skončení filmu ubránit sladkobolnému pocitu na jazyku. Celé to funguje perfektně až na tu debilní písničku, která posílá film do citových lovišť. No co, i tak se mi to líbilo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v Kalifornii ve městě Los Angeles. (Terva)
  • Dialogy jsou upraveny tak, aby odpovídaly skutečnému slangu nejen používaném v Los Angeles, ale i v různých ulicích města. (Terva)
  • Herec Demián Bichir pri scénach lezenia na palmu nepotreboval dabléra, ale vyliezol na vrchol sám. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama