Reklama

Reklama

Děti ve válce

(TV film)

Obsahy(1)

Válečné osudy dětí z několika evropských zemí /Německo, Polsko, Francie, Velká Británie, SSSR/ se staly předmětem zájmu německých dokumentaristů. Pamětníci, kterým bylo v letech 2. světové války pět až deset let, vzpomínají na údobí, jež je fatálně poznamenalo. Války rozpoutávají dospělí, ale skutečně nevinnými obětmi bývají děti.Nepochopitelné jednání dospělých. Strach z náletů, strach o rodiče a sourozence. Mrtví. Hlad a zima. Přechod fronty a mnohdy hořká realita konce války. To jsou stigmata dětí, které válku zažily doslova na vlastní kůži. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

wosho 

všechny recenze uživatele

Kritika dabingu je na místě, ale snižovat tím hodnotu tohoto dokonalého dokumentu ne. Já nemám slov, ani nemohu nalézti nic kritického . Navíc, že dokument natočili Němci, je zcela nestranný. Neb děti trpěli stejně, bylo jedno jestli byli v černobílém rozvržení světa na té zprávné, či špatné straně. Válka je zkrátka vůl. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Autentická kamera a zpovědi reálných "dětských obětí" ve Vás vzbudí strach a zároveň nadšení z toho, že jste tohle sami nezažili. Stejně jako Hitlerovi muži, generálové a další dokumentární pořady jsou Děti ve válce ojedinělým filmovým zážitkem, který by měl prožít nejen každý, kdo jakkoliv zlehčuje válku a utrpení s ní spojené. Pátou hvězdu však nedám a sice za pokulhávající dabing. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po mnoha a mnoha válečných dokumentech, které jsem viděla, tenhle dokáže otřást do morku kostí. Jizvy zasazené v dětství se nikdy nezahojily a není se čemu divit, protože byly strašlivé. Ti lidé vyprávějí se slzami v očích - anebo ještě hůř: i bez nich - o naprosto nepředstavitelných věcech. ___ Nevím, jestli to byl záměr tvůrců, ale ohromující je, jak osud Židů a Němců si byl ve finále podobný (i když samozřejmě ne pro Němce tak zničující). A to včetně slova "organizovat", které pro krádeže jídla a šikovnost při jeho získávání používaly vyhladovělé německé děti po válce a stejné slovo pro získání toho základního k přežití dne používali čeští Židi v Treblince (viz. strhující kniha Treblinka, jméno jako z dětské říkanky od Richarda Glazara). ___ Občas mi chybělo dovysvětlení příběhů, dořečení, jak to tedy bylo a vadilo mi zkratkovité sdělení typu "zachránil se pouhou náhodou". Ale beru to tak, že to není příběh jednotlivců, ale milionů dětí, které musely snášet nesnesitelné a dost často to nedopadlo happyendem. ___ Možná škoda, že mnohem méně prostoru dostaly děti ze Sovětského svazu. Ty byly vlastně jen v prvním díle - jasně, válka se přenesla jinam a tenhle dokument natočili Němci, ale stejně, i po skončení bojů na sovětském území, ty děti ,co ztratily rodinu asi nežily zrovna záviděníhodný život. /20. 8. 12/ _____I po letech, přesně dvou, co jsem tenhle dokument viděla, si vybavuji obličej muže - tehdy kluka z Hitlerjugend, kterému matka dala pár facek a zamkla ho ve špajzu, takže se nemohl připojit ke svým kamarádům, kteří koncem války bojovali bitvu o nějaký stupidní most někde v německé Horní Dolní. Všichni padli. On jediný - zavřený doma - přežil. Ale i po těch letech mu bylo vidět v obličeji, že nikdy nepřestal bojovat, že je pořád u toho mostu, že se nepřestal stydět za to, že zradil svoje kamarády. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama