Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lev Nikolajevič Tolstoj byl velký spisovatel, jenž portrétoval duši znevolnělého i aristokratického Ruska, avšak jeho představy o mravní obrodě vlasti byly v mnohém utopické. Na sklonku života se rozhodl opustit rodinu a dožít v anonymitě, provázen jen svým lékařem, jenž pocházel ze Slovenska. Režisér Sergej Gerasimov se soustředí především na sebezpytné hrdinovy reflexe, snažil se postihnout složitou Tolstého osobnost a přiblížit i rodinné konflikty, nechybějí ani náboženské rozvahy. Snímek se několikrát noří do retrospektiv, v nichž byl Tolstoj konfrontován s nepředstavitelnou bídou, která svírá ruský proletariát. Často jej vidíme při rozmluvách jak s důležitými osobnostmi, tak s obyčejnými nuzáky, jimž se snaží pomáhat. Režisér Sergej Gerasimov natočil životopis jako uctivý hold, prodchnutý patetičností vyslovovaných myšlenek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sergej Gerasimov si počkal, až mu bude téměř 80 (od Tolstého ho věkově dělily jen 4 roky), a natočil autorský film o LNT. Zřejmě to měl dlouho v plánu. Zřejmě i jeho bílé vousy byly pravé (?, krk na to nedám). Ze začátku na mě taky šel mikrospánek, ale to mohlo způsobit i skleníkové letní počasí a koncekonců i věk. Přístup k filmu může být i jinak různý: Pro mě bylou základní otázkou, zda a jak podporuje (či ne) tolstojovská studia. Zmíním se jen o několika aspektech (nebo spíš otázkách), které mě v tomto smyslu zaujaly na filmu především: a) Vojna a mír je základní román světové literatury; Anna Karenina už ne, a Vzkříšení ještě méně, přestože oba se snaží řešit problém svědomí, který je pro LNT klíčovým. Ve filmu označují svědomí za jeho boha.Proč váhal se svým odjezdem tak dlouho? Myslel si skutečně, že dojede až na Kavkaz, nebo to měla být jeho labutí píseň, jak se také stalo? Co si s Kavkazem spojoval? Mládí a své tehdejší hrdinské činy? Nebo si myslel, že bude jako bhikšu bloudit krajem (k buddhismu mě vždy sympatie)? b) Jakou roli v tom hrála Sofia Andrejevna? (Její kniha "Sbohem, piš častěji a víc" je hodně vypovídající) Pokud byl LNT ryzí muž (předpokladem je již zmiňované svědomí), potom je Sofia Andrejevna ryzí ženou. A na kruciální (promiňte mi to slovo, ale zde se mi líbí) problém je zaděláno. Zatímco jemu už ztuhla šíje, jí nezbývá než krouti hlavou. c) Dušan (později Petrovič) Makovický, byl velmi vzdělaný a zcestovalý doktor. Od LNT ho dělilo 43 let. Byl Slovákem (i ve filmu je to, byť spoře, akcentováno). Také film je nadabován slovensky, velmi dobře, a také řeč sama tu působí mile a přirozeně. V Rusku měl v době revoluce problémy, ale měl je i tady, protože do roka po návratu spáchal sebevraždu. d) Vladimir Grigorjevič Čertkov je asi nejzajímavější postavou konce života LNT, ve filmu přišel poněkud zkrátka. e) Lev Nikolajevič Tolstoj se považuje za jednoho z posledních (renezančních) velikánů. Pokud ano, pak ne typu jako byli Leonardo či Michelangelo, ale Lope de Vaga nebo Carlo Gesualdo da Venosa. Pozn: na IMDb má film o 20% víc. ()

lizardking odpad!

všechny recenze uživatele

Osmdesátiletý režisér těsně před svou smrtí chtěl filmem zřejmě něco sdělit, ale co, to bohužel asi v průběhu natáčení zapomněl. Nemilosrdný Alzheimer byl rychlejší než schvalovací a výrobní proces filmu. Škoda, že střihač tentokráte bohužel odflákl práci, ještě větší škoda, že byl film natočen. Peníze, které stál, se měly věnovat na fond solidarity hladovějícím dětem v Africe nebo se měly aspoň prochlastat. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je to už pěkná řádka let, co jsem ten snímek viděl ve filmovém klubu, a proto bych měl být s hodnocením opatrný, ale i po těch letech mě mrazí, když si vzpomenu na tu přetaženou stopáž, která na mě působila spolehlivěji než dvojitá dávka rohypnolu. Od životopisných snímků nečekám akčnost, ale nadhled - a ten tu dokonale chyběl. Je to patetické, bez odstupu, až příliš komorní a znovu, desetkrát podtrženo, příliš dlouhé. Studené jako psí čumák. Celkový dojem: 20 %. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Život významného ruského spisovateľa a filozofa Leva Nikolajeviča Tolstého ( 1928-1910 ) bol pohnutý práve obdobím, s ktorým sa nedokázal stotožniť, napriek svojmu šľachtickému pôvodu. Trápilo ho predovšetkým zaostalosť a nevoľníctvo v cárskom Rusku, neprekonateľná bieda, a v neposlednom rade bol považovaný za kresťanského anarchistu ( v roku 1901 bol exkomunikovaný z pravoslávnej cirkvi ). Jeho diela ( Kozáci, Anna Karenina, Vojna a mier, Vzkriesenie... ) však patria k vrcholom ruskej a svetovej literatúry. Tento film sa venuje posledným rokom jeho života, nerozpráva o jeho dielach, skôr sa venuje filozofickým myšlienkam o hľadaní pravdy a zmyslu života, rozjímaniu nad sociálnou nespravodlivosťou a v závere načrtne aj isté problémy s rodinou ( za svojho života mal viackrát snahy všetkých opustiť a žiť sám v ústraní ). Nie je to jednoduchý film na sledovanie, vyžaduje obrovskú trpezlivosť, napriek koprodukcii s Kolibou je poznateľný sovietsky filmový rukopis, mnohokrát ťažkopádny a nudný. ()

Zajímavosti (2)

  • Vo filme je použitá hudba z diel Franza Liszta, Federyka Chopina, Segeja Ivanoviča Tanajeva či Sergeja Vasilieviča Rachmaninova. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Snímka sa natáčala v Plaveckom Mikuláši, Moskve a v obci Jasná Poľana. (dyfur)

Reklama

Reklama