Reklama

Reklama

Nález století - Relikviář svatého Maura

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2002, 15 min

Obsahy(1)

Po 11 letech restaurátorských prací se relikviář sv. Maura vrátil na hrad Bečov nad Teplou, kde byl přímo detektivním způsobem nalezen. Relikviář je vzácná památka románského umění, vzniklý v 1. polovině 13. století v Belgii v městě Florennes. Jeho výzdoba svědčí o vysoké uměleckořemeslné úrovni středověkých mistrů. Dokumentární pořad režiséra Č. Církvy ukazuje v detailech jednotlivé části výzdoby, tvořené především figurálními prvky či tepanými reliéfy z drahých kovů, představujícími světce a výjevy ze života apoštolů, smalty s květinovými motivy a drahými kameny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Una111 

všechny recenze uživatele

Díky za tento dokument o relikviáři sv. Maura, který je považován po českých korunovačních klenotech za druhou nejvýznamnější klenotnickou památku na našem území. Uvítala bych, kdyby kamera byla ještě pomalejší, abych se mohla dosyta pokochat každým detailem tohoto skvostu. Také mi chyběla historie této památky a pár slov o dobrodružném pátrání po ní, ale to je možné si dohledat jinde. Zajímavým doplněním k tomuto dokumentu je povídání Marka Ebena Na plovárně http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/211522160100004/ s akademickým sochařem, restaurátorem a fotografem panem Andrejem Šumberou, který věnoval více než 10 let života této zpočátku nepříliš vábně vypadající truhličce. Tomuto sympatickému a skromnému umělci vděčíme nejen za znovuzrození této vzácné památky, ale také za to, že se do ní relikvie, pro které byla vytvořena a které obsahovala při svém nalezení, opět vrátily. Na druhou stranu je trochu smutné, že ostatky svatých jsou dnes na zámku v Bečově nad Teplou a ne v sakrálním prostoru, kam patří a kde by mohly být věřícími uctívány. PS. Kdo by si chtěl relikviář prohlížet ještě podrobněji, nemusí proto zůstat na zámku v Bečově nad Teplou po zavírací době, ale může využít webové stránky, které byly vytvořeny díky fotografiím p. Šumbery, nasnímal jich během restaurování více než 20 tisíc! http://www.svatymaur.cz/ ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Nějak tomu chyběla chytlavost, chyběl tomu příběh, chybí tomu historie relikviáře. Popisy jednotlivých motivů a výzdoby schránky jsou sice fajn, ale také mi přijdou názornější u fotek nebo v textu než u videa - tady jsou jednotlivé kameny bez kontextu celku, jednotlivé filigrány, jednotlivé reliéfy - prostě přehlídka bez další hodnoty. Ale i přehlídka by zase byla hlubší na statických fotkách. ()

Reklama

Reklama