Reklama

Reklama

Requiem za Detroit

(TV film)
  • Velká Británie Requiem for Detroit?
Velká Británie, 2010, 76 min (Special Edition: 60 min)

Vzestupy a pády automobilové metropole. Bývala to výstavní síň amerického průmyslu. Velké prosperující město, kde se vyráběla slavná americká auta. Právě tady spustil Henry Ford v roce 1913 první automatizovanou linku na výrobu automobilů. Dnes tu z někdejší slávy nenajdeme nic. Jsou tu desetitisíce opuštěných domů a tisíce obrovských prázdných továrních hal. Pohled na město připomíná apokalyptický výjev. Panuje zde obrovská kriminalita. Historie města ovšem zůstává esencí dějin celých Spojených států. I tady docházelo po celou dobu ke střetům bílého a černého obyvatelstva, i tady se věčně dohadovali zaměstnavatelé s odboráři, i tady lidé prožívali hospodářský rozkvět i propady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prevažne sentimentálny, občas aj faktický dokument o zašlej sláve bývalého svetového centra automobilizmu. Podobnosť s našou republikou je čisto náhodná, len tí zberači kovov, čo sa tam objavovali u nás majú trochu iný odtieň. Ešte šťastie, že všetko sa nakoniec vyrieši prebudovaním mesta, teda u nás štátu na farmársku výrobu, takže hladní nebudeme. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný dokument, který tvoří úžasnou esenci industriálního artu, historie, sociální sondy, rasismu a reálného pohledu na kapitalismus, kdy stačí zavřít tři automobilky a město pro 3 mil. lidí se během pár desetiletí složí, jak kdyby bylo z papíru. Po hodinové stopáži jsem stále nebyl dostatečně nasycen tématem a chtěl minimálně o polovinu větší nášup, což se mi zase tak často nestává. A že už nečumím prakticky na nic jiného než na dokumenty. 100% ()

Reklama

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Náhled do post-industriální budoucnousti světa, kde "vylidněná" centra velkoměst vypadají jako válečné zóny, 37 procent rezidentů žije pod hranicí chudby a takřka 50 procent tamější populace je negramotná. Korporátní Amerika "bez amerického snu", který při vidině obrovských zisků nekompromisně pohřbila "Velká detroitská trojka". Detroit by měl posloužit jako učebnicový příklad pokřiveného jednodimenzionálního plánování (výroba aut) a vratkého socio-kulturního experimentu (rasová segregace), přičemž "arzenál demokracie" a "motor Ameriky" zřejmě urbánní zemědělství nespasí, ač je to přinejmenším krok správným směrem (alespoň co do socializace a disciplinace společnosti). ()

Kuzzie 

všechny recenze uživatele

Černí, bílí spojme síly! Tak tady vyrůstal Emča neboli Maršál Medrs. Taky tu jeho mjůzik fakt štymovala.. nevim, kde se natáčel seriál The Walking dead, ale nejspíš v Detroitu, páč to za kulisy ušetřili majlant. A co bych chtěla ochutnat úplně nejvíc ze všeho? Domácí bio kukuřici, vypěstovanou v centru Detroitu na pozemku opuštěný továrny GM :D ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dokumenty (zatím?) nekomentuju, protože to už by mi z toho psaní asi hráblo, ale tenhle mě natolik zaujal, že musím. Neměl jsem totiž až dodnes o umírání Detroitu ani potuchy. Takže tedy pro mě velké překvapení i velká zajímavost. O příčinách pádu města se ve filmu mluví dost, tedy jen krátce k těm následkům - po zhlédnutí filmu a po přečtení si nějakých dalších informací nechápu, že v tomhle vybydleném a "afrikanizovaném" městě ještě stále zůstává oněch deset procent bělochů, stejně jako bych nechápal třeba to, kdyby žilo deset procent bílých v Chanově. Ona možná ta realita nebude zase až tak extrémně nesnesitelná, jak nám ji tvůrci vylíčili... Vždyť tam přece musí nějací lidi chodit třeba i do práce a vydělávat love, protože koho by tam potom ti negramotní negři na ulicích přepadávali, že jo... Neradostný dokument, Mogadišo uprostřed Severní Ameriky... A za všechno může rozporuplná osoba Henry Ford, který byl na jednu stranu celoživotně postižený chorobným antisemitismem, ale natáhnout do "bílého" města desítky tisíc zaostalých zulukafrů z Jihu mu rozpaky nečinilo... Ovšem jedno pozitivum na celé situaci vidím - až budou hollywoodští zase točit nějaké epické postapo, nemusejí stavět drahé kulisy, ale můžou přijet natáčet exteriéry sem. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama