Reklama

Reklama

Smíchologie

(festivalový název)
  • Kanada Laughology
všechny plakáty
Kanada, 2009, 65 min

Obsahy(1)

Smích. Pojem, který je znám téměř každému. Existují ale lidé, kteří ztratí schopnost se smát. To se stalo i Albertu Nerenbergovi a jeho partnerce, když zemřel její otec. Za několik měsíců se jim narodila dcera. Oba rodiče měli strach, aby se na ni nepřenesl jejich zármutek. Jejich obavy se ale nenaplnily. Dcerka se smála a byla šťastná. To zaujalo režiséra dokumentárního snímku Smíchologie natolik, že se začal zabývat stavem, který je tak těžko vysvětlitelný – smíchem. Vydal se zjistit, co je to vlastně smích, jak vzniká, kam až sahá jeho původ, jaká je jeho funkce v lidském společenství a má-li příznivé účinky na lidský organismus. V dokumentu se snaží na tyto otázky odpovědět neurologové, doktoři smíchu nebo učitelé „laughter“ jógy. Při svých cestách se také seznámil s člověkem, jehož smích patří mezi nejnakažlivější na světě, o čemž se diváci mohou přesvědčit sami. Dále se Nerenberg snaží objasnit příčinu nemoci, která v roce 1962 zasáhla některé africké země. Zasažení lidé se nepřetržitě smáli až tři dny. Autor snímku se po svých objevných cestách opět začal smát a došlo mu, jak je smích pro lidský život důležitý. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Pozitivní a neuvěřitelně vtipný dokument o smíchu, zpracovaný formou iniciační cesty vážného muže, který hledá způsob, jak se znovu začít smát. (AFO 46) ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Poněkud neprobádanou stránku lidského chování se snaží probádat dokumentární film Alberta Nerenberga - lidský smích. Snaží se přijít na důvody lidského smíchu a to ať již po stránce vědecké, či po stránce historické. To vše samozřejmě se slušnou porcí nadsázky která u podobného tématu nesmí chybět. Problém ovšem je, že kromě několika momentů dokument nenabízí kromě tématu samotného nic zajímavého. ---- AFO 46 ()

Reklama

Reklama