Reklama

Reklama

Královna slunce – co se nám včely snaží říct

(festivalový název)
  • USA Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us?
všechny plakáty
Trailer
USA / Nový Zéland / Francie / Německo, 2010, 83 min

Obsahy(1)

Včely na světě existují již 150 miliónů let. Jsou nezbytnými pomocníky pro růst rostlin a plodin, které slouží jako potrava dalším živočichům. Lidé si během svého vývoje uvědomovali důležitost včel a již od starověku se věnovali včelařství. Nedávno však u včel začalo docházet k nadměrnému úhynu bez zjevné příčiny. Film se věnuje problematice dramaticky se zhoršujícího zdravotního stavu včelstev a nedozírným následkům, které může mít úhyn včel pro naši samotnou existenci. Hledá odpovědi na otázky, co nám vlastně včely chtějí říct a jaký význam mají včely v širším kontextu udržitelnosti života na Zemi. Aby k takové katastrofě nedošlo, je nutno zásadně změnit náš přístup k chovu včel. V tomto ohledu film nabízí mnoho podnětů a inspirativních příkladů z celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Narciska 

všechny recenze uživatele

To, jak film bije na poplach, informace o mizejících včelstvech, to je tak závažné, že by si zasloužilo býti podepřena špetkou vědeckosti, o tu zde ale najde, je to spíše poselství harmonie, místy trochu v hippie hávu, ale stále harmonické, o životě v souladu s přírodou. Podmanivá hudba, půvab květin a včelaři, které do jednoho spojuje něžná láska ke včelám, je to obdiv a pokorné klanění. Tím, jak moc ti muži včely milují, přesahují hranice dokumentu, jakoby ve včelách oslavovali samotného ducha přírody, krásu a moudrost Stvořitele. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Rozprava o mede bola veeelmi zaujímavá. Škoda že tá tradícia z IX. storočia nevydržala doposiaľ. Akonáhle sa stal med tovarom a obchodným artiklom, ide to so včelami dole kopcom (tak ako s mliekom, mäsom a inými druhmi potravín). Einstein povedal " keď vyhynú na Zemi včely, vyhynie ľudstvo..." , bárs by nemal pravdu, svet bez včiel by bol veľmi smutný. ()

Reklama

ariari 

všechny recenze uživatele

VčELáRIM Už 10 ROKOV a vnímala som najmä skvostnú jednotu rozmýšľania ľudí..ohromil ma totožný myšlienkový postup včelárov, či to bolo v Bronxe alebo v New Yorku na streche...atd Ide o jednotnú obrovskú vôľovú snahu prispôsobiť sa zmene v systéme a zachovať včelstvá pre svet stoj čo stoj. Začína sa to zlvláštnym sposobom obracať. Chyby, pády a omyly nahrádza stále väčšia skupina ,povedala by som obrovská skupina mladých včelárov. U nás na Slovensku aj v Čechách je po roku 2010 odrazu 50x viac včelárov ako doposiaľ ..ide to do desaťtisícov, čo je skvostné. Odkiaľ prichádza ten mohutný impulz ? Z médií asi ťažko že...chcieť zarobiť je utopické, v prvom rade je to nákladná drina spojená až so sherlockovským prístupom vydedukovať a zanalyzovať každý detail a neopakovať chyby minulej sezóny . ako úspešný včelár nevnímam len tragédie a nepodlieham sklonu katastroficky očakávať tragédie, radšej máknem a schytám okrem zriedkavého žihadla (1 za 10 rokov ) aj pergu, vosk a 50 litrov medoviny ako bonus . ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejzajímavějších dokumentů o včelách a včelařství, který mapuje historii i soudobé problémy, které by mohly vést až k fatálnímu selhání včelstev, které je způsobeno oslabením a nemocemi z antibiotik, chemických postřiků(pesticidy, herbicidy) a pěstování sourodé biokultury na obřích polích, kde se stále dokola pěstuje jen jeden druh, který je geneticky modifikován bez ohledu na životní prostředí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na včelách sme veľmi závislí, dnes už experimentujú aj s umelými včelami a umelým opeľovaním, lebo súčasným svetovým poľnohospodárstvom hrozí, že ich zničíme a do veľkej miery poškodíme ekosystém ešte viac, než je už poškodený dnes. Áno, tiež súhlasím, že to patrí do škôl, aj keď to nie je až taký náučný dokument, ale skôr psychologický, aby sme pochopili ich vážnosť a svet. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama