Reklama

Reklama

Inventura Febia


Rudolf Hrušínský a Miroslav Horníček (E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

V 12 vydání cyklu Inventura Febia se diváci setkají s osobnostmi, které už za svého života vstoupily do povědomí široké veřejnosti jako legendy.

Rudolfa Hrušínského, divadelního a filmového herce, ale později také režiséra a po listopadu 1989 dokonce i poslance Federálního shromáždění, představil Milan Šteindler v době, kdy pod střechou jednoho pražského domu žilo celkem dvanáct Hrušínských. Portrét byl natočený pro cyklus GEN v roce 1993.
Život herce Miroslava Horníčka v pohledu Jana Špáty. Režisér, který sám už patří mezi významné osobnosti české kultury 20.století, zachytil v roce 1995 jednoho z nejvšestrannějších umělců poválečné éry. Miroslav Horníček strávil na českých jevištích přes šedesát let, byl autorem řady knih i divadelních her, maloval, fotografoval. Jeho slavné Hovory H i řada nezapomenutelných rolí dnes právem patří do zlatého fondu české televizní tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedny z nejlepších epizod Feničova GENU se tentokrát pozastavují nad neobyčejně košatými profesními a lidskými osudy dvou nejvýraznějších hereckých individualit dvacátého století. Šteindlerův pohled na rozvětvený klan Hrušínských je vlastně vzácným zachycením postupného zrání jednotlivých členů slavné herecké dynastie a de facto i epitafem nejstaršího nositele tohoto jména, který svůj nezaměnitelný výraz vtiskl do mnoha profesí a nejen díky jevišti a filmu se stal opravdovou legendou. Typicky klaunovská melancholie naopak zaznívá z Horníčkova portrétu, jehož sice vidíme ve vzácných chvílích klidu a štěstí po boku své milované ženy, obklopeného nejrůznějšími zálibami, ale také s daleko zasunutým smutkem nad ztrátou jediného syna. Zachycení obou Mistrů krátce před jejich odchodem, ať už skutečného nebo uměleckého života, je bohužel tradičním pravidlem tohoto cyklu. ()

Reklama

Reklama