Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre špičkovú militantnú akciu z blízkeho východu tu máme Čierneho jastraba. Pre poznávanie ľudí pri putovaní za slobodou cez Himaláje zasa Útek zo Sibíri. Špeciálna jednotka je ich francúzsky hybrid - nie vyslovene nudný, ale v akcii nevýrazný, a v rozprávaní príbehu plytký ako mláka na afgánskej púšti. A mermomoci sa nás snaží dojímať umieraním postáv, o ktorých nám nič nepovie. Herecky fajne zostavený mega-gíč. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ELSU UNESL TALIBAN!...... /// O jedný krávě, která se rozhodne zachraňovat svět (čokoládou? Hovno! Novinářka to je!...), o životě SPECNAZ (Francie prostě nemá Johna...) a jedný zachráněný admirálský prdeli. Celý je to takový ...nevinný... a přitom celkem zajímavý. Třeba osvobození rukojmí je solidní instruktážní video a povedl se i záporák. Ovšem ne všechno je dokonalý, ale ( věřte mi) – trocha dobrý akce z Afghánu ještě nikoho nezabila.... ( hmm, tak proč je film věnovanej mrtvejm francouzskejm vojákům z Afghanistánu a statečnejm novinářům??). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt nechápu, proč je na hřbitovech tolik hrdinů. 2.) Dlouho jsem neviděl v akci pořádnýho ,,snajpra“. 3.) Mám radost, když při záchraně jednoho života vyhasne stovka dalších. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je dobré zachránit jednoho člověka, protože při tom může spousta dalších zemřít, jenom aby ji zachránili. Má takové jednání skutečně smysl? Podle všeho ano, i když já si vlastně nejsem jistý, co ten smysl je. Že by krása Diane Kruger? Film odpověď nepřinesl, a tak lze ocenit vlastně jen dobré akční scény, které se ale odehrávají spíše jen mezi pár lidmi, jinak by to neukočírovali. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě jakou podívanou nám dokázali naservírovat takovíhle Francouzi. Jsme zvyklí když v závěrečné scéně nějakého hollywoodského filmu se objeví na zaprášené cestě Americký voják, který v každé ruce svírá dítě, další má za krkem a dvě se mu křečovitě drží kolem nohou. Do toho všeho vlají hvězdy a pruhy jako o duši a přichází neskutečný happyend za tónů Hanse Zimmera. Bohužel nemůžu prozradit jak to dopadlo v případě francouzské Speciální jednotky. Chvilku sledujeme Černý jestřáb sestřelen zalitý Slzami slunce a později se nám změní v Útěk ze Sibiře. Nic to nemění ale na faktu že se mi film opravdu líbil. Velkou zásluhu na tom mají sympatické postavy. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Reklama na francouzskou armádu ve stylu Call of duty, která se opírá o nádherné lokace a velmi dobře natočené akční scény v první polovině snímku. Přestože logika a reálnost celého dobrodružství jdou stranou (Pět frantíků stojí vedle sebe na holé pláni a bez problémů kosí hordu talibanců, kteří zcela logicky běží přímo k nim, div se jim očima nenapíchávají na hlavně. Rovněž důvody toho, že si sebou speciální jednotka nevezme telefon a rozhodne se tedy vyrazit přes Hindúkuš do Afgánistánu, jednoho zarazí). Nevyhneme se ani patosu (akční scéna se během půl minuty změní v idylku v utlačované vesnici, kde si vojáci začnou vybírat látky na trhu od místních převelice pohostinných vesničanů:). Nicméně celé toto aranžmá přijímám a nechávám se vézt a bavit na vlně kvalitní akční zábavy. Je tedy převeliká škoda, že se film v druhé polovině mění z akčního nářezu v neuvěřitelnou cestu se scénami ze zasněžených horských hřebenů alá Pán prstenů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem. (c.tucker)
  • Victor (Alain Figlarz), kulometčík speciální jednotky, používal lehký kulomet FN Minimi ve verzi Para ráže 5.56x45mm belgického původu. Známější však může být pod označením americké armády, která ho používá s označením M249. (c.tucker)
  • Použité samopaly speciální jednotky s tlumičem byly Heckler & Koch H&K MP5SD3 ráže 9x19mm a Heckler & Koch MP5K (Kurz s tlumičem) stejné ráže, kterým byl vyzbrojen Lucas (Denis Menochet). (c.tucker)

Reklama

Reklama