Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

kinej 

všechny recenze uživatele

Byť příběh o úniku přes střechu světa do Afghánistánu je celkem zajímavý a film chvílemi zaujme, je film Speciální jednotka typickým představitelem toho, co nemám rád na francouzské produkci. Politická zápletka na jejímž základě je příběh vystaven, je dost laciná a povrchní, obzvlášť scény z Elysejského paláce jsou jak z pera dítěte, no a pak je tu ten francouzský vlastenecký patos, který je ještě horší než ten americký (protože ti si příběhy kdy to někomu nandali nemusí vymýšlet) no a akční scény působí až křečovitě podle hollywoodské šablony. Chápu, že ve speciálních jednotkách jsou fakt machři, ale aby půltucet brusičů, vyřešil celou armádu Talibanu, to je prostě moc. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný film z francúzskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o špeciálnej jednotke, ktorá má za úlohu oslobodiť zajatú novinárku, ktorá bola unesená Talibanom na územie Pakistánu, čo sa jej aj podarí, ale v pätách majú stále množstvo prenasledovateľov a hranice sú ďaleko. Spracovanie nie je zlé, ale v konečnom dôsledku som dosť sklamaný. Spočiatku ide všetko tak, ako má, hneď na úvod krátka akcia, ktorá oboznámi s profesionálnym prístupom špeciálnej jednotky, krátke zoznámenie s novinárkou, pričom únos už príde po chvíli a tak netrvá dlho a špeciálna jednotka je už nasadená na akciu, ktorú opäť zvládne a tak prakticky celá prvá polovica je výborná, dejovo zaujímavá, uveriteľná a po všetkých stránkach dobre zvládnutá. Ale potom sa to už začne kaziť, dej začne byť až príliš stereotypný, uveriteľnosť filmu sa radikálne zníži a posledná polhodina už je úplne nezaujímavá. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom slušná. Ale je na tom podobne, ako aj spracovanie. Všetka z prvej polovice je perfektná, je výborne natočená, pôsobí úplne realisticky, špeciálna jednotka sa správa presne tak, ako má a hlavne na tiché akcie, v ktorých protivníci nestihnú ani zareagovať sa skvelo pozerá, jednoducho pre fanúšikov tématiky špeciálnych jednotiek je to zážitok. Ale potom sa to už zhorší, síce je stále dobre natočená, ale obsahovo už je dosť slabá a ani pocit reality som už nepociťoval. S hereckým obsadením som spokojný, síce jednotlivé postavy nemajú dostatok priestoru na to, aby sa im dalo výraznejšie fandiť, ale špeciálna jednotka na čele s Djimon Hounsounom je na tom dobre, žiadny člen nevadí, poteší aj Diane Kruger v úlohe novinárky, už tradične dobrý Tchéky Karyo a aj hlavný záporák je celkom slušný. Réžia je do polovice výborná, v hraniciach realistického akčného filmu jej nemám čo vytknúť, ale potom sa už začne snažiť aj o emócie a podobne a to už jej vôbec nešlo. Ale technická stránka je po celý čas prvotriedna. Skutočne veľká škoda, toto sú ako dva odlišné filmy, ktoré by si zaslúžili iné hodnotenie, prvá polovica výborný realistický akčný film, ktorému sa až na pár detailov nedá nič vytknúť a druhá je už ako vystrihnutá z typického amerického filmu, síce tiež nie je úplne zlá, pozerať sa na to dá a občas niečo aj zaujme, ale celkovo z nej nemám dobré pocity. A kvôli tomu si už tento film znovu asi nepozriem. 60% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slzy slunce na francouzský způsob - dokonce i ten velitel jednotky je drsný a holohlavý (jenže ne Bruce Willis, ale Djimon Hounsou). První hodina je plná dosti dobře natočených a strhujících přestřelek, členové jednotky nešetří sarkasmem a rýpají jeden do druhého, z talibanců jde když ne přímo strach, tak alespoň respekt. Druhá polovina s trmácením se přes Hindúkuš, během něhož se naštěstí (pro diváka) ukáže, že ozbrojení drsoni nejsou ani zdaleka tak nesmrtelní, jak se tváří, je senzační také, ačkoliv úplně jiným způsobem. Diane Kruger výborná, bez make-upu ještě krásnější než obvykle. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jděte se s těma vašima průměrema vyfotit, tohle je jasnej nadprůměr. Je to první film, kde zejména zpočátku odpuštím roztřesenou kameru a francouze velmi důrazně vyzývám, aby se zřekli roztřesených retardérů za kamerou, protože druhou šanci už jim nedám ! Nicméně nejvíc akce a dynamiky v rychlým sledu za sebou je právě zpočátku, pak už se odehrává poměrně drsná naháněčka fousáčů a kluků ze speciální jednotky. Když už jsem u týhle speciální jednotky, tak to klobouk dolů, takhle drsnej tým vojáků jsem naposled viděl ve filmu Predátor. Nebudu zastírat, že pro takovýhle kluky mám slabost, tam kde by amíci cákali do příběhu kýble patosu, dávají evropani přednost detailům a místo do nebe volajících amerických keců o svobodě, přidávají frantíci jen dvouslovný dialogy, pohledy či suchej foréček na drsný způsob, pokapaný krví. Naprostá hitparáda je pak herecký obsazení a technická dokonalost snímku. Pokud jde o obsazení, tak když vynechám ostrý kluky ze speciální jednotky, tak další medvídek k nakousknutí je Dianka. Moje osobní germánská bohyňka je úžásná, po dlouhý době zase holka co v extremním prostředí nemá make-up, vyfénovaný vlasy a nalakovaný nehty. Dianka se nebojí přihodit na svůj ksichtík ani nějakou tu vysušenou pokožku či omrzliknu a i přes to na mě působí krásnějc než kozatej bakelit na modních příhlídkách. A jako herečka taky nemá chybu, na to jak je křehká, sem jí tady tu roli houževnatý reportérky věřil od A až do Z . Na logiku seru, podstatný je že jsem se o hlavní hrdiny bál, protože to všichni byli takový správný frajeři na blbým místě, nežvanili, nefňukovali, jednali. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Výsledek u speciálnich jednotek není nikdy zaručen, proto jsou speciální..." Kto by tušil, že táto veta z úvodu filmu zhrnie i film ako taký. Francúzštinu veľmi nemusím, preto som po veľmi, veľmi dlhej dobe zvolil český dabing. Ten ale riešiť nechcem. Príbeh, atraktívne prostredie, útek cez hory - hovorím si, toto bude ono. Bohužiaľ pri experimentovaní a hraní sa na hrdinov, výsledok už nieje zaručený vôbec. "Patrik" Eliáš odhodil hokejku, vzal sniperku a ukázal ako na to. Postavy sniperov vo filmoch mám rád, škoda, že režisér nevedel kedy dosť. Jeho beh pred asi 40-timi Talibancami, ktorí nie a nie ho trafiť, mi zvlnil obočie, rovnako prestrelka v horách kde štyria "špecialisti" strieľajú po stojačky!!! a proti nim opäť hromada Talibancov. Tí, buď majú slepé náboje, alebo sú kurva vážne slepí...Rovnako smiešne pôsobí návrat do dediny a prestrelka, kde im takmer všetko vychádza. Na istú smrť asi ťažko nájsť lepšie miesto ako úzke a spletité uličky, ale im to ide. Aby som iba nehrešil, boli tam aj dobré momenty a na to aby to bol výborný film , nebolo treba viac peňazí, len trochu reálnejší pohľad. Nič viac. Ako spomína lioncel, domáce kino dostalo zabrať...60%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Zbraně Talibanců byly legendární sovětské útočné pušky AK-47 ráže 7.62x39mm, kulomet PKM ráže 7.62x54R a britský druhoválečný kulomet Bren ráže .303, který má původ v československé brněnské zbrojovce. Talibanský odstřelovač ohrožoval vesnici sovětskou samonabíjecí odstřelovačskou puškou SVD Dragunov ráže 7.62x54R. Eliminován byl Eliasovou francouzskou odstřelovací puškou PGM Ultima Ratio ráže 7.62x51mm. (c.tucker)
  • Během úvodní akce je možné si všimnout, že někteří členové oddílu francouzské speciální jednotky jsou vyzbrojeni útočnou puškou Heckler & Koch H&K 416 ráže 5.56x45mm. Maskovaní odstřelovači jsou vyzbrojení francouzskými puškami FN FR2 ráže 7.62x51mm. Osobní stráž francouzského admirála je vyzbrojena puškami H&K G36K ráže 5.56x45mm. (c.tucker)
  • Použité pistole speciální jednotky ve filmu byly převážně Glock 17 s tlumičem ráže 9x19mm, tedy kromě Lucase (Denis Menochet), který svůj Glock 26 ráže 9x19mm s inoxovým závěrem dal na obranu Else (Diane Kruger) tzv. jen pro případ, dále kromě velitele Kovaxe (Djimon Hounsou), který byl vyzbrojen pistolí SIG X-FIVE ráže .45 ACP, a kromě Tic-Taca (Benoît Magimel), který měl Berettu 92FS ráže 9x19mm. (c.tucker)

Reklama

Reklama